Casa de Pensii, prin președintele său, Daniel Baciu, a oferit lămuriri cu privire la majorările pensiilor care vor avea loc în septembrie 2024. Cum vrea Fondul Monetar Internațional să se procedeze în România?
Casa de Pensii anunță că majorarea pensiilor nu va avea loc în etape
Casa de Pensii oferă informații suplimentare despre majorările pensiilor, în contextul analizei FMI, care recomandă etapizarea lor.
Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, infirmă informațiile vehiculate în presă cu privire la majorarea etapizată a pensiilor. El subliniază că, în cadrul Casei de Pensii singura majorare la care se lucrează este cea care va avea loc de la data de 1 septembrie. Baciu anunță că zvonurile cu privire la alte etape intermediare sunt „ o mare dezinformare”.
În sprijinul afirmațiilor sale, Daniel Baciu explică prevederii noii legi a pensiilor:
„În legătură cu această recalculare, care se acordă în etape, este o mare, mare dezinformare. La Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) noi lucrăm cu o singură etapă, nu există etape intermediare.
Nu știu de unde s-au scos aceste afirmații, pentru că legea prevede foarte clar ca pensionarii, în luna septembrie, să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul, care este parte din lege”, a precizat Daniel Baciu.
Daniel Baciu susține că majorarea pensiilor a fost inclusă de la începutul anului în impactul bugetar
Vestea privind o potențială creștere graduală a pensiilor a apărut în urma unei analize efectuate de către FMI. Instituția internațională a sugerat că o recalculare treptată a pensiilor ar trebui implementată din considerente legate de impactul asupra bugetului. Motivul principal este necesitatea unei sume semnificative de fonduri pentru a susține acest proces.
În acest context, Daniel Baciu menționează că impactul bugetar a fost evaluat la începutul anului.
El a subliniat că există fondurile necesare pentru a acoperi atât indexarea de 13,8% de la 1 ianuarie, cât și recalcularea pentru patru luni, adică pentru perioada septembrie – decembrie, care implică un impact adițional, de 10 miliarde.
„Impactul bugetar a fost făcut de la începutul anului și a fost inclus în bugetul asigurărilor sociale de stat care a fost aprobat în Parlament. Avem banii necesari, avem impactul cu privire atât la indexarea care a avut loc la început de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât și pentru recalculare, care va fi pentru patru luni, septembrie – decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde.
Acești bani sunt cuprinși în bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primii pensiile recalculate. Legea prevede foarte clar ca această recalculare să nu se facă în etape, ci să se facă la 1 septembrie.
Noi lucrăm cu toţii şi nu avem acest scenariu de plată a pensiilor recalculate în etape, cum ar fi recomandat FMI. Nu există niciun dubiu.
Pentru asta lucrăm, toată echipa de la CNPP cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât la 1 septembrie oamenii să primească pensiile recalculate”, a mai spus șeful Casei de pensii pentru realitatea.net.