Casa de Pensii este folosită într-o nouă escrocherie. Numele instituției este folosit de anumite persoane pentru a-i păcăli pe pensionari. Deja s-a petrecut în patru cazuri din țară. Mai exact, patru români au fost abordați de escroci, în Oradea. Autoritățile au intrat imediat în alertă. Pensionarii sunt rugați să fie extrem de atenți cui îi acordă încrederea.
Escrocii au luat în vizor românii pensionari vulnerabili. Aceștia din urmă speră ca prin recalcularea pensiilor să primească mai mult bani.
Casa de Pensii, folosită de escrocii care cer bani
Pornind de la acest scenariu, escrocii s-au dus direct la mai mulţi pensionari din Oradea. Aceștia s-au lăsat duși de nas de anumiți indivizi care s-au recomandat a fi de la Casa de Pensii.
Escrocii sună la ușile oamenilor. Ei pretind că adună date în numele Casei de Pensii. Aceștia afirmă în fața pensionarilor că vor face demersuri pentru recalcularea pensiilor, în schimbul ajutorului, solicită o taxă de recalculare în valoare de 1.000 lei.
Se cer bani pentru recalcularea pensiilor
Casa Județeană de Pensii Bihor a fost cea care a atras atenția. Directorul executiv al CJP Bihor a dat detalii în acest sens. El a intrat în alertă când a fost anunţat că anumite persoane s-au prezentat la sediul Casei de Pensii pentru a achita această taxă de recalculare. Pensionarii s-au dus direct la ghișeu pentru că la momentul venirii acelor indivizi nu aveau banii în casă. Directorul Casei de Pensii Bihor a povestit ce s-a întâmplat într-o dimineață. O pensionară a venit și a făcut gestul care a ridicat imediat suspiciune.
„Într-o dimineață a venit la noi inclusiv o doamnă pensionară, care a spus că s-a prezentat să achite taxa de recalculare, pentru că în momentul în care a fost vizitată acasă nu avea bani”, a relatat Laurențiu Țenț.
Mai multe cazuri descoperite în Oradea
Directorul Casei de Pensii Bihor a dezvăluit și un alt caz asemănător. El a spus că o altă pensionară a venit pentru recalcularea pensiei. Ea a mărturisit angajaților instituției că a plătit așa zisa taxă persoanei care a căutat-o la domiciliu.
„Această taxă nu există, iar instituția noastră nu trimite niciun angajat să bată la ușile oamenilor”, a spus pentru bihoreanul.ro, directorul executiv al CJP Bihor, Laurențiu Țenț.