Guvernul face angajări pe bandă rulantă! Se caută 1.000 de persoane pentru Casele de pensii
Ordonanța de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului prevede ca personalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să fie suplimentat cu 1.000 de persoane. Executivul spune că această măsură este necesară pentru recalcularea pensiilor din sistemul public, subliniind că personalul deja existent nu face față volumului mare de dosare.
Potrivit Executivului vor exista 800 de funcții pentru persoanele cu studii de licență sau echilavențe și 200 de funcții pentru persoanele cu studii liceale sau studii medii liceale, finalizate cu diplomă de Bacalaureat. Este de menționat că funcțiile vor exista pe o perioadă determinară, respectiv până la data de 31 decembrie 2022.
De ce este nevoie pentru recalcularea și evaluarea pensiilor
Amintim că pentru recalcularea și evaluarea pensiilor este nevoie de realizarea unei baze de date în sistemul informatic integrat al CNPP, în temeiul informațiilor colectate din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii respectiv:
a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
În evidența sistemului public de pensii sunt un număr de aproximativ 5 milioane de pensionari.
Câte persoane lucrează în prezent
Activitatea de stabilire a drepturilor de pensie se realizează de un număr de 746 funcționari, care asigură soluționarea cererilor de stabilire/recalculare/modificare/revizuire/suspendare a drepturilor de pensie depuse de beneficiarii sistemului public de pensii.
În primele 5 luni ale anului 2021, cei 746 de funcționari au asigurat soluționarea unui număr total de 329.388 de cereri din care 135.014 înscrieri noi la pensie și 194.374 cereri de recalculare/modificare drepturi de pensie. Având în vedere că timpul mediu de soluționare este de 126 minute, numărul cererilor a fost soluționat în termen legal numai cu efectuarea în mod continuu de ore suplimentare.
Sursă foto: Dreamstime