Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, aflată în orașul Galați, a fost redeschisă publicului. Se întâmplă la șase ani de când a fost închisă și retrasă din circuitul turistic.
Așadar, locuința în care a copilărit domnul Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, a fost redeschisă publicului. Casa din orașul Galați a fost reabilitată cu fonduri europene.
Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, redeschisă publicului
Se întâmplă la șase ani de când a fost închisă și retrasă din circuitul turistic. Clădirea aflată în zona centrală a orașului adăpostește cel mai vechi muzeu din orașul Galați.
Consiliul Județean Galați a cheltuit 3,2 milioane de lei, din care 2,1 milioane provin din fonduri europene, pentru reconsolidarea și restaurarea sa.
„Mă bucur enorm că acum la 165 de la Unirea de bază a României, am reușit să redăm această perlă, acest muzeu în care au locuit părintii lui Alexandru Ioan Cuza și apoi al lui Cuza”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Imobilul a fost refăcut exact ca acum 165 de ani
Casa a fost cumpărată și refăcută, în 1827, de tatăl domnitorului, care la vremea respectivă era pârcălab de Galați. După moartea sa, doamna Elena, soția lui Alexandru Ioan Cuza, a păstrat imobilul până în 1884.
La momentul respectiv, aceasta l-a vândut din motive financiare.
„În afară de casa familiei Cuza, înainte de Primul Război Mondial a fost dată pentru a se desfășura cursurile scolii „Mihail Kogălniceanu” din Galați”, a declarat directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru.
În 1921, casa a ajuns proprietatea unui negustor. Acesta a transformat-o într-un bordel ce a funcționat până în 1932.
În momentul de față, imobilul a fost refăcut exact ca acum 165 de ani.
Casa Memorială Cuza Vodă face parte dintr-un amplu proiect denumit „Drumul Unirii”, în cadrul căruia se vor reface mai multe obiective istorice.
În muzeu sunt păstrate și exemplare ale ziarelor vremii
Înainte de a urca în scaunul domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost pârcălab de Covurlui între 1856 și 1858, un fel de prefect al acestei regiuni a Moldovei.
În această perioadă a locuit în aceeași casă spațioasă, cu patru camere la parter și alte patru la etaj.
Totodată, în muzeu sunt păstrate și exemplare ale ziarelor vremii. Acestea arată impactul internațional al Unirii Principatelor Române.
„A fost ridicată de către familia Cuza, Ioan și Sultana Cuza, în jurul anilor 1829-1830. Aici a locuit întreaga familie cu copiii săi. Aici Alexandru Ioan Cuza a locuit și după ce s-a căsătorit cu Elena Cuza. Și tot de aici Alexandru Ioan Cuza a plecat în scaunul domniei”, a relatat Cristian Căldăraru.