Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu vești importante despre pensionarea cu 13 ani mai devreme pentru românii care lucrează în această ramura. Potrivit instituției măsura se aplică doar celor care urmează sau intenționează să iasă la pensie.
Vești importante pentru acești români! Reducerea cu 13 a vârstei de pensionare nu se aplică retroactiv! Cine este vizat
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) informează că românii care lucrează în termocentrale pe cărbune și în minele de cărbune vor ieși la pensie cu 13 ani mai devreme, deoarece condițiile din acele locații sunt considerate speciale.
Instituția anunță că noua prevedere va fi introdusă în Legea Pensiilor și se va aplica doar românilor care urmează sau intenționează să iasă la pensie. Asta după ce modificarea va intra în vigoare.
Legea va intra în vigoare pe 18 august
Casa de Pensii anunță că legea a a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută și că va intra în vigoare pe data de 18 august. Legea arată că ”“activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.
Sursa anterior citată notează că Legea 197/2021 nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condiții deosebite înainte de 18 august 2021, data la care va intra în vigoare legea. În plus, aceasta nu va duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată.
Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare
Potrivit CNPP, românii care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani sunt cei care au muncit cel puțin 25 de ani în domeniile anterior menționate.
Cei care au lucrat cel puțin 30 de ani în aceste domenii vor primi, pe lângă reducerea vârstei standard de pensionare, și utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani, la determinarea punctajului mediu anual.
Sursă foto: Dreamstime