Datele înregistrate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată că zeci de mii de pensionari români sunt stabiliți în afara granițelor. Numărul acestora a crescut considerabil în ultimul an.
Zeci de mii de pensionari români s-au stabilit în străinătate. Numărul acestora a crescut în ultimul an
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis cele mai recente date disponibile privind numărul de români care primesc pensia în străinătate. Astfel, poate fi observată o creștere cu 23,33% în 2022, comparativ cu cifrele din 2021.
În anul 2021, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 68.798.
În anul 2022, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 84.853, conform gandul.ro
Ce trebuie să facă românii pentru a primi pensia în străinătate?
Ca să poată primi aceste pensii în străinătate, românii sunt obligați să trimită anual, până pe 31 decembrie, un certificat de viață. Ministerul de Externe nu are date cu privire la numărul românilor care încasează pensia în străinătate.
Cele mai multe certificate de viață au fost eliberate de ambasadele și consulatele României în Spania, Canada, SUA, Italia și Israel, scrie sursa menționată.
Conform datelor CNPP, sunt 61 de statele în care sunt exportate pensiile din sistemul public din România, cu excepția țărilor Coasta de Fildeș, India, Japonia, Coreea de Sud, Teritoriile Australe Franceze și Virgine Britanice (Insule), pentru anul 2021.
Trebuie menționat că numărul românilor care încasează pensia în străinătate reprezintă mai puțin 2% din cei peste 5 milioane de pensionari pe care îi are România în momentul de față.
Ministrul Muncii a venit cu vești bune pentru români
În altă ordine de idei, amintim că Ministrul Muncii a precizat, la Antena 3, data la care românii vor beneficia de pensii și de salarii majorate.
„Imediat, pe data de 2 ianuarie se deschid câteva operațiuni din punct de vedere financiar. Se alimentează și imediat se fac virările către Poșta Română. Am discutat cu cei de la Poșta Română și când a fost cazul, în perioada din decembrie și pentru luna ianuarie să lucrăm și să lucreze și în weekend astfel încât să putem comprima calendarul și pensiile să ajungă în până în 15-16 așa cum se plătesc până acum, să ajungă la cetățeni”, a declarat ministrul Marius Budăi.