Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai I, s-a stins din viață, miercuri, 26 octombrie, la vârsta de 93 de ani.

Simina Mezincescu a fost un exemplu de profesionalism și distincție

Anunțul cu privire la decesul fostei șefe de protocol a fost făcut de Casa Regală a României, care a subliniat în mesajul postat că Simina Mezincescu a fost un exemplu de profesionalism și distincție, iar pentru istoria României, un exemplu de demnitate și rezistență în fața brutalității comunismului.

Casa Regală a mai anunțat că Simina Mezincescu s-a distins, în perioada antebelică, drept campioană de curse de automobile, iar în anii 1959-1963, a fost încarcerată în închisorile comuniste. După 1989, a fost șefa de protocol a Casei Regale a României.

Reprezentanții Casei Regale sunt profund îndurerați!

„Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României”, a transmis, miercuri, Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.

Pentru Casa Majestăţii Sale, Simina Mezincescu a fost „un exemplu de profesionalism şi distincţie, şi un model de urmat în întreaga activitate”.

„Iar pentru istoria României, Simina Mezincescu este un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului, şi un om care, păstrându-şi curajul, speranţa şi energia, a putut să contribuie, timp de mai multe decenii, la dezvoltarea pozitivă a societăţii noastre. Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, doamna Yvette Fulicea, căreia Majestatea Sa i-a transmis o scrisoare de condoleanţe. Odihnească-se în pace între cei drepţi!”, a afirmat sursa citată.

Simina Mezincescu a cultivat relaţiile culturale şi economice

Născută  cu numele Sanda Simina Sonia Caracaş, la 4 noiembrie 1928, Simina Mezincescu a fost, potrivit Familiei Regale, „unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”.

În perioada interbelică a fost cunoscută drept una dintre primele noastre campioane la raliuri automobilistice. De asemenea,  Simina Mezincescu a cultivat şi relaţiile culturale şi economice oferite de ascendenţa sa dintr-o veche familie aromână, fiind apropiată cu mari oameni de cultură din România