Vehiculul-casă sau casa-vehicul poate genera suficientă energie electrică solară pentru a parcurge 730 de kilometri într-o zi însorită. Aceasta a fost denumită Stella Vita.
Kjell Revenberg, managerul echipei Solar Team Eindhoven, a explicat, „că aceste case sunt viitorul și pot încuraja și accelera tranziția către un viitor mai durabil”.
Stella Vita va călători în Europa doar cu energie solară
Planul, potrivit lui Revenberg, este de a accelera această tranziție inspirând cât mai mulți oameni din Europa pe parcursul călătoriei de 3000 de km. Solar Team Eindhoven se va opri în orașe de-a lungul drumului, organizând evenimente și invitând trecătorii să vadă cum funcționează Stella Vita, potrivit Euronews.
Crearea unei case mobile complete
Fără puncte de încărcare externe sau necesitatea combustibilului, studenții spun că panourile solare ale vehiculului pot alimenta tot ce se găsește la bord. Iar casa mobilă este complet autonomă din punct de vedere energetic.
Echipată cu duș, bucătărie, zonă de dormit
„Prin panourile solare de pe acoperiș, este independentă de stațiile de încărcare. Vehiculul generează suficientă energie solară pentru a conduce, a face duș, a ne uita la televizor, a ne încărca laptopul și a face cafea”, explică el.
Echipată cu duș, bucătărie, zonă de dormit și cabină de condus, Stella Vita poate fi extinsă când este parcată pentru a oferi mai mult spațiu. Când este ridicat acoperișul, mai multe panouri solare pot fi pliate, dublând suprafața solară până la 17,5 metri pătrați.
Nu este prima creație a studenților. De când și-au dezvoltat primul prototip, în 2013, proiectele anterioare au inclus prima mașină solară cu cinci locuri din lume și succesorul ei, Stella Lux, o mașină care a produs mai multă energie decât a consumat.
Deși din punct de vedere tehnic nu sunt încă echipate cu toate caracteristicile de siguranță pentru a fi considerate legale din punct de vedere rutier, comentatorii au descris Stella Vita ca un test interesant pentru tehnologia viitorului.
„Știm că energia solară pe vehiculele în mișcare nu este ideală, dar un sistem implementabil pentru staționare este ceva care ar putea fi foarte valoros”, potrivit lui Frank Lambert.
Sursă foto: Solar Team Eindhoven / Bart van Overbeeke