Nicușor Dan a intervenit rapid, marţi, pentru a salva de la demolare o casă veche situată chiar în centrul Capitalei. Imobilul a fost ridicat după planurile arhitectului Ateneului Român, iar astfel de case trebuie păstrate cu orice preţ, afirmă primarul general.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, marţi, despre importanţa caselor vechi din Bucureşti. Acestea trebuie păstrase şi valorificate, nu demolate, aşa cum s-a încercat luni cu un astfel de imobil situat pe strada Dionisie Lupu din centrul Capitalei.
Casa veche de mai bine de un secol, construită după planurile lui Albert Galleron, arhitecul Ateneului Român, urma să fie demolată de către proprietari, care obţinuseră o autorizaţie în acest sens de la fosta administraţie condusă de Gabriela Firea. „Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa. Aceștia au fost de acord să găsim o soluție”, transmite Nicuşor Dan.
„Casele valoroase ale Bucureștiului trebuie păstrate și valorificate, nu distruse. Am oprit azi demolarea unei case situate pe strada Dionisie Lupu nr.39, cu o istorie de peste 100 de ani, ridicată după planurile arhitectului Ateneului, Albert Galleron.
Fosta administrație a emis, în ultimele zile de mandat ale Gabrielei Firea, o autorizație de demolare a acestui imobil, pe care am reușit să-l salvăm pe ultima sută de metri. Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa. Aceștia au fost de acord să găsim o soluție, astfel încât imobilul valoros să fie păstrat și integrat”, se arată în mesajul postat de Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
Ce spunea primarul general săptămâna trecută despre calitatea aerului din Capitală?
„Din păcate, sunt puține lucruri care se pot face pe loc în privința poluării din București. Această calitate a aerului vine din inactivitatea de 10-15 ani a Primăriei Capitalei pe tot ce înseamnă segment de mediu. Eu pot să vă spun că într-un orizont de timp mediu, să zicem 2022, o să avem niște îmbunătățiri, pentru că o să putem să realizăm în acest timp un adevărat sistem de management al traficului, pentru că o să avanseze lucrările la Centura de Nord și la autostrada de Centură de Sud și în felul acesta o să mai scoatem din traficul de tranzit.
Pot să vă garantez că nu o să mai fie toaletările brutale care distrug copacii, asta e ceva care putem să facem foarte repede. În timp, o să ne uităm foarte atent la salubritate și la gestionarea deșeurilor și mai ales la eliminarea gropilor de deșeuri ilegale care sunt și în București, și în jurul Bucureștiului. Dar toate acestea sunt măsuri care durează ceva, așa, instant, nu putem să facem decât puține lucruri.
Nu se pune în discuție reducerea sau tăierea subvenției pentru căldura bucureștenilor, pentru că interesul nostru ca municipalitate este să avem un aer cât mai curat. Cu cât mai mulți oameni sunt conectați la sistemul de încălzire centralizat, cu atât aerul este mai bun în București. Subvenția are două roluri: unul etic, de a nu pune oamenii să plătească pierderile care se datorează municipalității, și doi: de a menține în sistemul centralizat cât mai mulți consumatori, pentru ca el să fie viabil și pentru momentul când vom face acele investiții și va deveni cu adevărat un sistem funcțional”, declara Nicuşor Dan în ultima zi a anului trecut.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei