AFM informații pentru beneficiarii Casa Verde

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a oferit recent noi informații pentru beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice.

Înscrierile pentru sesiunea Casa Verde 2024 au avut loc între 27 septembrie și 8 octombrie. Această sesiune a beneficiat de un buget record de 2 miliarde de lei, oferind o finanțare de 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar eligibil, destinată achiziționării de panouri solare și baterii de stocare a energiei.

Despre program și companiile participante

Înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 a fost permisă exclusiv românilor care au creat un cont în aplicație. Acesta a putut fi realizat la adresa https://inscrierionline.afm.ro, cu cel puțin 24 de ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere pentru regiunea dorită.

Perioada de înscriere a persoanelor fizice în aplicație s-a încheiat, iar acum se află în curs de evaluare companiile de instalatori care doresc să participe la program. Acestea au 15 zile pentru a constitui garanțiile necesare.

După finalizarea acestei etape, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu vor fi publicate informațiile despre persoanele fizice înscrise în program și firmele acreditate pentru instalarea sistemelor.

Se menționează că doar un număr foarte mic de firme din programul 2023 au renunțat, iar peste 95% doresc să continue în sesiunea din 2024. În prezent, sunt disponibile peste 250 de firme noi de instalatori, iar totalul firmelor ajunge la aproximativ 800-900.

Atenționări pentru beneficiari

Referitor la numărul românilor care și-au depus dosarele în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, s-a comunicat că, datorită majorării cuantumului finanțării de la 20.000 de lei la 30.000 de lei, care include și acumulatorii aferenți fiecărui sistem, și în ciuda bugetului record de 2 miliarde de lei alocat pentru acest program, s-au înscris 66.000 de persoane fizice și 670 de unități de cult.

Românii care participă la programul Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu atenție firma de instalare, deoarece dacă instalatorul nu finalizează montajul sistemelor fotovoltaice în termen de 12 luni de la obținerea finanțării de la AFM, pot pierde ajutoarele de la stat.

Conform Kilowat, o companie de sisteme fotovoltaice, unele firme pot să nu aibă capacitatea necesară pentru a finaliza instalările la timp și pot ajunge chiar la insolvență, în special dacă sunt create doar pentru acest program, fără alte surse de autofinanțare. Beneficiarii trebuie să știe că pot schimba instalatorul doar în primele 3 luni, în contrast cu termenul de 12 luni permis în anii anteriori.