Casa Verde Fotovoltaice 2024. Avertisment urgent pentru românii cu casa la curte: Ne-am săturat

panouri solare, panouri fotovoltaice pe casa

SURSA FOTO: Dreamstime

Programul Casa Verde Fotovoltaice a stârnit un interes sporit în rândul românilor care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice. Totuși, problemele din sistem și implicarea intermediarilor ridică semne de întrebare. Prosumatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți cu privire la calitatea echipamentelor și să evite metodele rapide de înscriere oferite contra cost.

Programul dedicat celor care doresc panouri fotovoltaice a devenit extrem de popular în România, fondurile pentru anumite regiuni epuizându-se în doar câteva minute. În special în zona București-Ilfov, înscrierea a atins un ritm alarmant, cu dosare procesate în mai puțin de un minut. Unele persoane au reușit să finalizeze înregistrarea în 40 de secunde, o performanță ce ridică suspiciuni privind utilizarea de instrumente neautorizate.

În ultimele două săptămâni, rețelele de socializare au fost inundate de oferte de „ajutor” pentru înscrierea rapidă, contra unor sume de la câteva sute de lei până la peste o mie. Aceste servicii promit introducerea directă a dosarelor prin extensii de browser sau programe dedicate, ocolind înscrierea clasică.

APCE suspectează că s-ar folosi inteligența artificială

Asociația Prosumatorilor din România (APCE) consideră că procesul de înscriere este viciat și că implicarea unor “mercenari” din zona IT ridică probleme de corectitudine. A.P.C.E. suspectează că s-ar folosi inteligența artificială (AI) pentru procesarea rapidă a dosarelor, motiv pentru care a solicitat Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să ofere clarificări privind numărul dosarelor validate în mai puțin de 30 de secunde.

„Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulți oameni „litterați” în calculatoare. Interesant este că, din informațiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat și ridică întrebarea logică: cum și câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?

Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de inscriere rapida in aplicatie.” a transmis oficial APCE.

Propuneri pentru viitoarele sesiuni Casa Verde Fotovoltaic

Pentru a corecta situația și a oferi șanse egale tuturor, APCE propune ca înscrierea să fie realizată printr-un sistem de loterie. Toate dosarele validate ar urma să fie extrase aleatoriu, printr-un program securizat, posibil gestionat de STS. Această soluție ar elimina avantajul pe care îl au persoanele cu cunoștințe avansate de calculatoare și ar asigura o echitate în accesarea fondurilor.

„Asociația Prosumatorilor (APCE) propune ca TOȚI doritorii să depună documentele cerute de programul AFM pe zonele respective, iar dosarele validate să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat și securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.”

Avertizări asupra calității echipamentelor și riscul utilizării intermediarilor

Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor, a avertizat, într-o intervenție la emisiunea iBani, că apelarea la intermediari pentru înscriere în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice poate fi extrem de riscantă. Acești intermediari solicită documente personale sensibile, cum ar fi copii ale actelor de identitate și adeverințe cadastrale, crescând riscul furtului de identitate.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Nu este o soluție bună, pentru că doritorii trebuie să-și trimită unor necunoscuți, până la urmă, o copie după cartea de identitate și mai ales o adeverință de de la cadastru, de la înscrierea în Cartea Funciară, care de multe ori vine în original, semnată electronic de la ei. (…)

E riscant, nu e în regulă să dăm unor necunoscuți astfel de date sensibile.” a spus Pîrșan.

Totodată, Pîrșan a subliniat importanța alegerii unor echipamente de calitate în cadrul programului.

„Internetul este plin de sisteme de relativ proastă calitate, iar bugetul pe 2024 este arhi-suficient pentru un sistem de 4-5 kw, cu acumulare, cu materiale de top. (Oamenii) trebuie să fie foarte atenți ce li se montează.

Avantajul acestui program e că persoanele care au fost declarate eligibile își pot alege instalatorul.”, a declarat el, subliniind că bugetul programului din 2024 este suficient pentru un sistem de 4-5 kW cu acumulare.

El a sfătuit viitorii prosumatori să evite bateriile cu plumb, care pot emite gaze toxice, precum dioxid de sodiu și hidrogen, ambele periculoase.

Durata de viață a echipamentelor și viitorul stocării energiei

Dan Pîrșan a discutat și despre durata de viață a echipamentelor, afirmând că invertoarele de calitate au garanții între 7 și 10 ani, iar acumulatorii de generație nouă pot rezista între 10 și 20 de ani.

El a menționat că stocarea energiei va deveni din ce în ce mai accesibilă, ceea ce va permite prosumatorilor să își gestioneze mai bine surplusul energetic. Totodată, el consideră că nu va exista taxa pe soare și că totul pare un joc.

„Nu. Ne-am săturat de jocul ăsta de-a șoarecele cu pisica. Adică uite taxa pe soare, nu e taxa pe soare. Mâine nu știu cui îi vine nu știu ce idee. (…) În cinci ani de zile, prosumatorii se vor refugia în stocare, capacitățile de stocare devenind din ce în ce mai ieftine.

Prosumatorii vor avea tendința să adauge încă un modul de baterie, încă un modul de baterie, încă un modul de baterie, iar surplusul să nu-l mai dăm rețelelor «muribunde»”,” a explicat el.

ANRE a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru a echilibra sistemul național de energie, care este deja supus unor presiuni din cauza numărului mare de prosumatori.