Casa Verde: Beneficiarii riscă să piardă finanțarea de la stat și să rămână fără panouri

Beneficiarii programului Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu atenție instalatorul, deoarece unele firme s-ar putea să nu aibă capacitatea de a realiza montajul sistemelor fotovoltaice în termen de un an de la obținerea oficială a finanțării de la AFM.

În aceste condiții, românii riscă să rămână fără sisteme fotovoltaice și, implicit, să piardă finanțarea de la stat, rămânând astfel fără o soluție pentru reducerea facturilor la energie. Importanța alegerii instalatorului este cu atât mai mare cu cât programul Casa Verde 2024 introduce o modificare semnificativă: beneficiarii pot schimba instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea acestuia, spre deosebire de 12 luni, cum era posibil în anii anteriori.

În plus, există riscul ca unele firme de instalare să ajungă în insolvență, în special cele create exclusiv pentru a profita de programul Casa Verde, fără a avea o sursă de autofinanțare din afara programului național.

Riscurile pentru beneficiari

Instalatorii trebuie să dispună de fonduri proprii pentru a putea realiza instalările în cadrul programului Casa Verde 2024.

Odată cu expansiunea acestui domeniu, au apărut numeroase firme de instalare, multe dintre ele fiind mici și incapabile să își mențină rapid capacitatea financiară necesară pentru a avea stocuri și, implicit, pentru a instala sisteme fotovoltaice. În acest an, numărul instalatorilor a crescut de două ori comparativ cu anul trecut, iar mulți dintre aceștia s-ar putea să nu fie capabili să gestioneze toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontarea la AFM pentru fiecare beneficiar se efectuează la câteva luni după finalizarea montajului.

„Ar fi un mare dezastru ca beneficiarii să nu se bucure de finanţarea obţinută şi să scape de grija facturilor la energie, mai ales că lupta pentru înscriere în Casa Verde 2024 a fost cea mai dură de până acum. Este vital ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back – up şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care îl poate oferi o firmă cu 2-3 angajaţi. Instalatorii trebuie aleşi cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-şi susţine activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice şi bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandăm românilor să aleagă instalatori care le oferă siguranţă. Să aleagă lucruri sigure, testate. Să nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice în termenul legal”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat şi instalator acreditat ANRE.

Schimbarea instalatorului de panouri

Kilowat subliniază că legislația pentru Casa Verde 2024 a devenit mai strictă în ceea ce privește schimbarea instalatorului. În edițiile anterioare, beneficiarii puteau schimba furnizorul fără restricții pe parcursul a 12 luni, însă în 2024 acest lucru va fi posibil doar în primele trei luni de la semnarea contractului.

Pe piață există mulți instalatori noi, care nu au capacitatea de a achiziționa constant panouri și de a le instala. Firmele instalatoare trebuie să aibă lichidități și un flux de numerar pozitiv, astfel încât să dispună de fonduri suficiente pentru a menține un stoc de echipamente și personal dedicat montajului. Chiar dacă firmele mici pot instala sute de sisteme, ele s-ar putea să nu fie capabile să le gestioneze eficient ulterior.

În cadrul programului Casa Verde 2024, finanțarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La o analiză simplă, dacă o firmă mică preia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă o capacitate financiară de cel puțin 3 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro). În multe cazuri, aceste firme mici se aprovizionează de la alți furnizori locali, plătind prețuri mai mari, din lipsa unor contracte directe cu producătorii, ceea ce poate conduce la întârzieri în livrarea echipamentelor.

Calitatea trebuie să primeze

„În programul Casa Verde 2023, unii instalatori care nu au mai avut capacitatea de finanțare au vândute lista de beneficiari altor firme. În plus, mulți instalatori, care au apărut doar pentru a profita creșterea domeniul, mai ales prin programul Casa Verde, folosesc panouri solare, invertoare și baterii de stocare de calitate îndoielnică. E recomandat ca beneficiarii să prioritizeze calitatea panourilor și a bateriilor de stocare. În afară de riscul de incendiu mai există riscul de intoxicare cu gaz toxic – bateriile litiu fier fosfat au acest risc, de aceea recomandăm să fie instaleze baterii de bună calitate care rezistă în exteriorul casei, nu la interior. Bateriile Huawei sunt cele mai sigure deoarece conțin un sistem de detectare incendiu și pot fi instalate și afară. Le recomandăm beneficiarilor să aleagă echipamente de cel mai înalt nivel, să nu faca rabat de la calitate, mai ales că finanțarea acoperă echipamente de calitate. Să aleagă ce este mai bun și în ce privește firma de instalat, și în ce privește panourile și bateriile”, recomandă reprezentantul Kilowat.

De exemplu, chiar și cea mai mică eroare de montaj poate duce la pierderea a peste 50% din capacitatea de stocare a bateriilor, ceea ce face ca investiția inițială și contribuția beneficiarilor să devină practic inutile. Este esențial ca românii care doresc să scape de grija facturilor la energie să acționeze responsabil și să colaboreze exclusiv cu instalatori care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt configurate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcționeze între 10 și 20 de ani, cât durează garanția, acestea pot ceda în doar câteva zile.

De asemenea, Kilowat recomandă beneficiarilor să se informeze și să colaboreze cu instalatori certificați, pentru a evita astfel de probleme și a avea succes în implementarea proiectului.