Investigație la Casa Verde Fotovoltaice

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la TVR Info că toate cazurile în care documentele au fost prezentate într-un interval de timp suspect de scurt vor fi supuse unui control amănunțit.

Dacă se constată că beneficiarii au utilizat metode necorespunzătoare pentru a obține finanțarea, aceștia riscă să își piardă sprijinul financiar.

În programul Casa Verde Fotovoltaice, un număr impresionant de aproape 2.500 de persoane fizice dintr-un total de 66.000 de aplicanți au reușit să finalizeze procesul de depunere a documentelor în mai puțin de 30 de secunde.

Aceștia vor fi primii supuși verificărilor pentru a determina dacă au înșelat sistemul.

„Orice interacţiune cu serverul, cu aplicaţia în sine lasă nişte urme digitale. Ele pot fi verificate oricând. Vom începe cu acele aplicaţii, puţine la număr, dar care au fost introduse în sistem în foarte puţine secunde. Cei prinşi riscă pierderea finanţării”, anunţă Ministrul Mediului.

Controalele sunt inițiate ca răspuns la plângerile repetate ale celor care, deși au trimis documentele într-un timp record de sub un minut, nu au reușit să se înregistreze. De asemenea, presiunea a crescut și după ce reprezentanții Asociației Prosumatorilor au solicitat lămuriri în mod public.

Reprezentanții asociației sugerează ca, anul următor, alegerea beneficiarilor să fie realizată printr-o tombolă.

Conform informațiilor furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu, la nivel național, doar puțin peste 700 de aplicanți au reușit să trimită documentele în mai mult de două minute, ceea ce echivalează cu aproximativ 17 persoane pentru fiecare județ.

În acest an, cei acceptați în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice vor avea acces la o sumă de 30.000 de lei pentru achiziționarea sistemelor de panouri fotovoltaice și a bateriilor de stocare.

Fondurile alocate pentru program au totalizat 2 miliarde de lei.

panou fotovoltaic, energie verge, energie, casa verde fotovoltaice
SURSA FOTO: Facebook/AFM

Casa Verde s-ar putea schimba de anul viitor

Fechet a declarat că, având în vedere cererea foarte mare pentru panouri fotovoltaice, autoritățile sunt nevoite să mărească bugetul pentru anul următor.

De asemenea, el a subliniat necesitatea stabilirii unor noi criterii pentru distribuirea acestor fonduri, sugerând că un factor relevant ar putea fi nivelul de încărcare a rețelei electrice din fiecare regiune.

Ar trebui să beneficieze de prioritate persoanele din regiunile cu un număr redus de prosumatori.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) susține că un astfel de criteriu de selecție este injust și favorizează anumite grupuri.”