Cum să îmbătrâneşti optim, potrivit specialiştilor? Bărbații ar trebui să se căsătorească

Un studiu care analizează legătura dintre parcursurile maritale și îmbătrânirea de succes în Canada a relevat că bărbații căsătoriți sau cei care s-au căsătorit în timpul perioadei de studiu aveau de două ori mai multe șanse să îmbătrânească în mod optim, comparativ cu bărbații care nu au fost niciodată căsătoriți.

În schimb, femeile care nu s-au căsătorit niciodată aveau de două ori mai multe șanse să îmbătrânească optim în comparație cu respondenții căsătoriți care au devenit văduvi sau divorțați în timpul perioadei de studiu. Femeile căsătorite nu diferă semnificativ de femeile care nu s-au căsătorit niciodată în ceea ce privește îmbătrânirea optimă.

Cercetătorii au definit îmbătrânirea optimă ca lipsa unor afecțiuni fizice, cognitive, mentale sau emoționale grave care împiedică activitățile zilnice, niveluri ridicate de fericire autoevaluată, sănătate fizică și mentală bună. Eșantionul pentru studiul actual a fost restrâns la 40% dintre participanții care au fost considerați a fi îmbătrânit cu succes la începutul studiului.

Persoanele căsătorite se încurajează reciproc să adopte sau să mențină comportamente pozitive de sănătate

Studiile anterioare au arătat că mariajul este asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în timp ce bărbații care nu au fost niciodată căsătoriți au avut, în general, cele mai slabe rezultate în materie de sănătate, scrie MedicalXpress.

Acest lucru se poate datora faptului că persoanele căsătorite se încurajează reciproc să adopte sau să mențină comportamente pozitive de sănătate, cum ar fi renunțarea la fumat sau exercițiile fizice regulate.

Adulții în vârstă care nu au fost izolați social au avut mai multe șanse să își mențină o sănătate optimă la bătrânețe. Cei care au avut contacte regulate cu rudele, prietenii și vecinii au avut mai multe șanse să îmbătrânească optim în comparație cu adulții în vârstă care au fost izolați social.

Studiul a constatat, de asemenea, că factorii de stil de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți corporale sănătoase, activitatea fizică, lipsa insomniei și a fumatului, au fost importanți în menținerea unei sănătăți optime la vârsta a treia.

Constatările pot informa dezvoltarea de programe și servicii pentru implicarea și sprijinirea adulților în vârstă, în special a celor care nu au fost niciodată căsătoriți sau care au experimentat văduvia, separarea și divorțul la sfârșitul vieții.