În prag de sărbători, pensionarii apelează la casele de ajutor reciproc

Crescând alarmant, numărul pensionarilor care se împrumută de la instituțiile de sprijin reciproc este într-o tendință crescătoare. Aceasta se datorează faptului că mulți dintre aceștia nu pot gestiona cheltuielile specifice perioadei sărbătorilor doar cu veniturile provenite din pensie.

Suma împrumutată variază între 300 de lei și 1.000 de lei, bani folosiți exclusiv pentru achiziționarea strictului necesar.

După o viață dedicată muncii, pensionarii din România se văd nevoiți să recurgă la împrumuturi de la Casele de Ajutor Reciproc pentru a face față cheltuielilor din perioada sărbătorilor de iarnă. Cu costuri mai ridicate pentru utilități, necesitatea pregătirii unei mese festive de Crăciun și fără a putea renunța la medicamente, aceștia se găsesc într-o situație dificilă.

„Nu am, și la copii mi-e rușine să le mai zic. Dar ei știu și mă cunosc, după vocea, după astea.

Mă știu și că-s bolnavă. Am luat medicamente ieri și am dat 600 de lei”, a mărturisit o pensionară pentru Antena 3 CNN.

În județul Mureș, statistica este impresionantă. Dintr-un total de 7.000 de pensionari înregistrați la Casa de Ajutor Reciproc, peste 5.000 au solicitat împrumuturi în timpul sezonului rece. Același fenomen al împrumuturilor se repetă și în timpul sărbătorilor pascale.

„Împrumuturile, în luna decembrie, depășesc 50 pe zi. Am avut și câteva zile și cu peste suta pe zi, acum, la început de lună. Și până la Crăciun, împrumuturile vor depăși suta pe zi.

Majoritatea mici, dar pot fi împrumuturi și de 5.000, și de 10.000 de lei”, a declarat, joi, Ionuț Crivăț, un reprezentant al Casei de Ajutor Reciproc România.

Executivul dă asigurări că vor crește pensiile în 2024

Bugetul alocat pentru anul 2024 cuprinde fonduri destinate creșterii pensiilor, aceste sume fiind specificate în proiectele de lege referitoare la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acel an.

Astfel, suma totală alocată este de 135 de miliarde de lei. Dintre care 115 miliarde de lei provin din contribuțiile de asigurări sociale (CAS). Celelalte 25 de miliarde de lei reprezintă subvenția provenită de la bugetul de stat.

Este esențial de menționat că expunerea de motive a Legii nr. 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, prognozează un impact bugetar de 135 de miliarde de lei pentru anul 2024. La 1 ianuarie 2024, punctul de pensii va fi indexat cu 13,8%.

La 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de recalcularea pensiilor conform dispozițiilor Legii 360/2023.