Casele de lemn sunt o varianta ieftina si ecologica de locuinta. In vechime, case din lemn erau casele construite la munte din busteni. La campie, structura caselor era tot din lemn, dar peretii erau facuti din nuiele umplute cu pamant, din chirpici. In prezent insa, cand cineva spune „imi fac o casa din lemn, se gandeste la noile tehnologii, importate in special de peste Ocean, case din sipci si vata minerala. Se construiesc o multime de tipuri de case de lemn, de la case din placaj sau case cu pereti sandvis – din scanduri si vata minerala, pana la case din lemn masiv, facute din busteni, foarte la moda in tarile Europei de Vest. O casa de lemn este si o baraca de 15 mp din placaj ce costa 3.000 euro, dar si o vila impunatoare, de 50.000 euro, din lemn masiv si finisata modern.
„Pentru piata romaneasca, cel mai bine se preteaza casele pe structura sandvis, datorita bugetului redus pe care-l necesita. Pe piata externa sunt cerute casele tip timber-frame (placate la interior si exterior) si casele din lemn masiv, bustean sau grinda chertata, afirma Marius Cristali, director tehnic al Eco Log Homes, una din primele firme in Romania in domeniul productiei de case din lemn.
Cele mai ieftine sunt casele din placaj si cele cu pereti tip sandvici, care pot fi uneori construite in variante foarte simpliste, din scanduri izolate cu folie de plastic. In acest caz, preturile in ofertele firmelor care le construiesc in serie pornesc de la 55-80 euro/mp si urca pana la 150 USD/mp.
Pentru casele mai complexe, construite in variante ecologice din lemn masiv, atat ca structura de rezistenta, cat si pereti exteriori si interiori, preturile pornesc de la 180 euro/mp, pentru variante fara invelitoare, geamuri si fara instalatii si urca pana la 400-450 euro/mp, atunci cand locuinta este „la cheie, adica este finisata si are instalatii si echipamente de baie si bucatarie de lux, din cea mai noua generatie.
„La noi, spiritul de imitatie este foarte puternic. Oamenii cu bani, care calatoresc foarte mult in tarile vestice, se vor orienta incet-incet spre case de lemn ecologice. Daca la inceputul anilor 90 fiecare casa de vacanta de la munte era cu marmura si, de obicei, kitsch, de dimensiuni foarte mari, astazi deja exista o schimbare de optica. Este angajat un arhitect, care incadreaza adecvat constructia in mediul natural si care propune cele mai bune solutii, declara doctorul Gabriel Hanganu, director al firmei Ecomed, care detine o fabrica cu o capacitate lunara de 600.000 mp de case de lemn, din care 80% merg la export, cu precadere in Franta. Pentru Romania, cele mai multe comenzi de case din lemn masiv vin tot din partea persoanelor straine, respectiv a rezidentilor care au firme in tara si care-si construiesc locuinte la munte. In ceea ce priveste dimensiunea caselor de acest tip, directorul firmei Ecomed afirma ca majoritatea comenzilor din Romania sunt pentru case de 100-150 mp, in timp ce pentru Franta, de exemplu, sunt de case de vacanta foarte mici, de pana la 35 mp (aceasta datorita faptului ca in Franta exista o lege care stipuleaza ca la suprafete de sub 35 mp nu mai trebuie eliberate autorizatie de construire si avize speciale).
Pe teritoriul intregului continent european, casele pe structura de lemn reprezinta peste 30% din totalul locuintelor, iar pe peste Ocean, in tari precum Canada si Statele Unite, procentajul acestora este covarsitor, depasind 80%. In Romania insa aceasta piata a caselor de lemn este inca la inceput si evolueaza mult prea incet fata de asteptarile celor implicati in productia propriu-zisa.
Casele de lemn produse in Romania sunt la mare pret in strainatate. Cele mai multe comenzi sunt destinate exportului. Marile firme romanesti care lucreaza in serie si fac case de lemn „pe banda rulanta, in fabrici specializate, construiesc case pentru tari precum Franta, Spania si Germania, la aceleasi preturi ca pentru piata autohtona.
Atentie la pret
· Cand cineva cumpara o casa la pachet, trebuie sa fie atent la ce este inclus in pret, pentru ca fiecare firma are propriul mod de a formula pretul si comparatiile la prima vedere pot fi inselatoare.
· De exemplu, pretul poate fi numai pentru „kit, cum denumesc producatorii toate componentele din lemn ale unei case, pana la scara interioara si parchet, fara instalatii, transport si montaj. Sau pretul poate fi pentru kit si instalatii pentru baie si bucatarie.
· Unele firme asigura in pret si transportul, altele nu si, atentie, majoritatea fabricilor se afla in zonele montane indepartate de centrul sau sudul tarii.
· Atentie si daca pretul exprimat in euro include sau nu TVA, pentru ca de regula se percepe TVA de 19%.
· In ofertele de vanzare ale firmelor, preturile caselor de lemn sunt pentru constructii, pentru casele propriu-zise si nu este inclus terenul, care trebuie cumparat separat de catre client.
Variante de constructie a unei case de lemn
Case canadiene, de tip sandvis
Sistemul de constructie se bazeaza pe un schelet portant, compus din grinzi ecarisate de 200×200 mm si 200×300 mm. Acest schelet este acoperit pe exterior de pereti sandvis. Structura tip sandvis este realizata, de regula, din pereti prefabricati din lemn, in sistem multistrat. Izolarea tuturor peretilor se face cu saltele de vata minerala, protejata la interior de un strat de folie protectoare anticondens. Se poate finisa in mai multe moduri, indiferent ca se vrea un aspect rustic sau modern. De exemplu, placarile exterioare pot fi din caramizi, piatra sau orice alte materiale umede sau uscate. Termenul de livrare este 45-60 zile. Preturi: 55-220 euro/ mp, in functie de grosimea peretilor, materialele folosite si firmele producatoare (Eco Log Homes, Case Lemn Bianca, Delta).
Case din busteni
Casele construite din lemn rotund de rasinoase se vand mai ales la export. si la noi se folosesc pentru case de vacanta la munte sau pentru case „la tara. Structura acestora e realizata din busteni cu diametre cuprinse intre 160 si 360 mm ce sunt prelucrati manual de catre mesteri. O astfel de casa asigura un confort sporit pentru ca ea „respira, lemnul fiind considerat un material viu. Bustenii folositi trebuie sa fie regulati, fara noduri, de dimensiuni apropiate. Lemnul trebuie sa fie uscat, pentru a nu crapa. Firmele care le produc le construiesc in 60-90 de zile de la plata avansului. Preturile sunt ceva mai mari, de 200-350 USD/mp, in functie de firma si facilitati (daca au sau nu instalatii, daca este sau nu inclus montajul si transportul). Firme producatoare: Eco Log Homes, Ecomed.
Case traditionale de lemn, din grinzi
Casele „chertate, cum le zic specialistii, sunt realizate din grinzi masive de rasinoase, prelucrate pe patru fete si sunt incheiate prin imbinarea elementelor fara cuie sau elemente metalice. Astfel de case se construiau pe vremuri in satele de munte si revin iar la moda, la preturi mult mai piperate, pentru cei care nu pot sa-si procure singuri lemnul din padure si sa-l prelucreze. Durata de realizare a casei: 45-60 zile de la comanda. Preturi:180-250 euro/mp. Firme producatoare: Ecomed, Eco Log House.