Parerile sunt impartite, dar fiecare poate decide in functie de teren si de pretul pe care si-l poate permite. O casa de lemn costa mai putin, uneori chiar la jumatate, dar intretinerea ei in timp este mai pretentioasa. O casa de caramida este mai trainica, dar la cutremur este mai periculoasa. O casa din lemn se ridica mult mai repede, dar o casa din caramida asigura o mai buna izolare fonica si nu auzi cand copilul da muzica prea tare. Multimea de argumente pro si contra te face sa stai mult pe ganduri atunci cand vrei sa-ti comanzi o casa.
Firmele care le vand isi lauda fiecare marfa si nu-ti spun toate caracteristicile materialelor din care construiesc casele. Asa ca nu-ti ramane decat sa iei la rand mai multe firme, mai multi constructori si sa vezi cat mai multe procedee de construire. Sunt si firme care fac si case din lemn si case din caramida, precum Impact SA din Bucuresti. Firma a inceput cu modele construite dupa tehnologii traditionale, din caramida, iar de anul trecut testeaza piata si cu celalalt tip de oferta, al caselor de lemn tip sandvis (cu peretii captusiti cu vata minerala). Casele din lemn construite de Impact sunt predate la cheie, echipate si finisate. Sunt locuinte dispuse pe doua niveluri, cu mansarda si au suprafete utile medii de 90 – 140 mp, cu de la trei la sase camere si cu dependinte, garaj si loturi de teren de diverse marimi, in functie de modelul casei. „Pretul este de 210 USD/mp construit, pentru tipurile de case cu lambriuri de lemn la exterior, si 250 USD/mp, pentru casele pe structura de lemn si cu pereti de lemn, dar tencuiti la exterior. Din acest an, vindem si kit-uri de case prefabricate din lemn, la pachet, in diverse variante de marime si proiectare (cu tipuri multiple de impartire a camerelor), cu tot cu instructiuni de asamblare, la un pret de 145 USD/mp construit”, afirma Dan Ioan Popp, director general al firmei Impact.
Locuintele din lemn pot fi tip sandvis sau din lemn masiv. Casele tip sandvis sunt cunoscute drept „case americane”, pentru ca sunt realizate din materiale prefabricate dupa retete aduse de peste ocean. Societatea Case Lemn Bianca construieste rapid, in maximum 60 de zile, case dupa proiecte proprii: compartimentate modern, cu living la parter si trei dormitoare la etaj, impartire occidentala care imbina placutul cu utilul. Constructiile sunt din lemn, atat structura, cat si peretii sandvis (intre doua barne sau doua profile speciale de lemn se aseaza vata minerala si diverse alte materiale izolatoare). La exterior, dupa ce sunt pregatite pentru tencuit cu plase si materiale speciale, casele de lemn tip sandvis pot fi finisate la fel ca si cele de caramida. La interior, se pot placa cu lambriuri sau ghips-carton.
Firma Case Lemn Bianca, de exemplu, vinde case de lemn cu 80-120 USD/mp, la poarta fabricii si cu 200-250 USD/mp cu predare la cheie, in pret fiind inclus si transportul materialelor, montajul, instalatia electrica si cea de incalzire, precum si amenajarea baii. Ca tip de oferta, mai exista si casele de lemn masiv, din busteni. Firma Ecomed construieste case dupa proiecte tip, care costa de la 13.900 USD – o casa mica, de 60 mp, cu living si un singur dormitor, pana la vile de sute de metri patrati, de 40.000 USD.
Case de caramida realizeaza orice firma de constructii de pe piata. Gama de finisaje si de proiecte dupa care pot fi facute este infinita si cateodata, prea putin supravegheata, ceea ce face ca zonele nou construite sa nu aiba unitate arhitecturala. In regie proprie se construiesc, la sate sau in orase, mii de case anual. Preturile se intind pe o plaja larga si pornesc, pentru o casa la cheie, de la 350 USD/mp, cat costa la firmele Your Home 2000 din Craiova si Baumeister din Ploiesti, pana la vile de lux, cu peste 800 USD/mp, cu cat construiesc multe societati in cartierul Baneasa, din Bucuresti.
Atunci cand casele sunt construite in complexe rezidentiale, in micro-cartiere private, preturile mai scad. Impact SA are un sistem propriu de contractare, pe amplasamente proprii, si vinde cu tot cu teren vile din caramida, la cheie, cu preturi cuprinse intre 450 USD/mp, pentru finisaje medii-mocheta pe jos, bai standard etc si 580-690 USD/mp pentru finisaje de lux. Pretul caselor variaza astfel intre 60.000 USD si 115.000 USD, in functie de suprafata si dotari.
case lemn
Casele de lemn sunt folosite mai ales in tarile de peste ocean, in Canada si Statele Unite. Aici, fabricarea lor a devenit o industrie in serie, de peste un milion de case noi pe an. In tarile europene, acest procedeu este mai putin raspandit. Este totusi popular in tarile nordice, unde, datorita tehnicilor avansate, s-au perfectionat retete de izolatii foarte eficiente. In vechime, aproape toate casele romanesti de la munte erau din lemn.
avantaje
· pret mai scazut, cu 30-40%
· executie mai rapida, intre o luna si trei luni
· sunt usoare si flexibile si au un comportament mai bun la seisme
· prezinta o buna izolare termica, lemnul fiind un material cald
· se pot compartimenta mai usor
· se pot amplasa pe terenuri slabe, nisipoase
· instalatiile sunt ascunse in interiorul peretilor
· sunt constructii ecologice, realizate in majoritate din materiale naturale
· se pot modifica structural in timp, se pot muta pereti sau face o extindere, prin adaugarea unui nou modul
dezavantaje
· au durata de viata mai scazuta
· nu asigura o izolare fonica perfecta
· in timp, necesita mai multe lucrari pentru intretinere
· nu este indicat sa fie prea inalte
Case de caramida Si BCA
Latinii, in special italienii, francezii si spaniolii prefera casele trainice, care se construiesc cu greutate, dar au o viata mai lunga, si sunt deci cei mai infocati sustinatori ai acestui sistem. Poate din aceasta cauza si exista in Romania o oarecare neincredere in acest sistem si o oarecare reticenta in adoptarea lui in formula tip sandvis. La nivelul Europei, 60% din constructiile rezidentiale sunt realizate din diverse tipuri de caramida.
avantaje
· sunt mai durabile
· prezinta o buna izolatie termica
· permit o foarte mare gama de finisaje
· pot suporta orice tip de invelitoare, chiar si din tigla
· sunt rezistente la daunatori, fara tratamente speciale
· nu au nevoie de multe lucrari de intretinere in timp
· prezinta o mai buna izolatie fonica
· pot fi executate prin procedee traditionale, cu mana de lucru ieftina
· sunt rezistente la foc, fara masuri speciale
· pot fi construite cu mai multe etaje
dezavantaje
· sunt mai scumpe
· prezinta un pericol mai mare in cazul cutremurelor
· durata de executie mai mare, minimum sapte-opt
luni, daca sunt respectate perioadele de uscare
· fundatie mai adanca