Case din fonduri europene, la preţ de 550 euro/mp, pentru rromii din Sibiu

Primăriile Agnita şi Bradu, din judeţul Sibiu, se apropie de finalizarea construcţiei a 16 locuinţe finanţate din fonduri PHARE, la un preţ mediu de 550 de euro/mp, pentru comunităţile de rromi din cele două localităţi. Primarul din Agnita, Radu Marius Curcean, povesteşte pentru capital.ro cum a obţinut banii europeni şi cum a reuşit să construiască ieftin, făcând o economie de 35.000 de euro din bugetul aprobat. Fiecare din cele două localităţi are în construcţie cât

Primăriile Agnita şi Bradu, din judeţul Sibiu, se apropie de finalizarea construcţiei a 16 locuinţe finanţate din fonduri PHARE, la un preţ mediu de 550 de euro/mp, pentru comunităţile de rromi din cele două localităţi. Primarul din Agnita, Radu Marius Curcean, povesteşte pentru capital.ro cum a obţinut banii europeni şi cum a reuşit să construiască ieftin, făcând o economie de 35.000 de euro din bugetul aprobat.

Fiecare din cele două localităţi are în construcţie câte opt locuinţe, ce vor fi oferite gratuit către 16 familii de rromi din comunitate. Caracterul de gratuitate impune viitorilor locatari nişte reguli cum ar fi rezilierea contractului la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau cumularea unor restante de peste 2.000 de lei. Totodată, copiii romi nu trebuie sa aibă mai mult de 20 de absente nemotivate pe semestru şi toţi locuitorii trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. Rromii intră în posesia caselor după cinci ani.

„Procesul de obţinere a finanţării a fost îngreunat cu vre-o două luni, deoarece am avut două contestaţii din partea unei firme de construcţii care s-a prezentat la licitaţie. Această firmă a venit cu nişte termeni nerealişti, şi-au propus să finalizeze lucrarea în 34 de zile, cu nişte costuri pe care nu le puteau justifica. S-a respins oferta, însă ei au făcut contestaţie şi până am câştiga a mai durat. Finanţarea a fost asigurată în procent de circa 90% prin programul PHARE 2006, iar restul a fost contribuţia locală“, a declarat pentru capital.ro primarul din Agnita, Radu Marius Curcean.

Cum ajungi la 550 de euro/mp

Fondurile obţinute de Primăria Agnita s-au ridicat la circa 218.000 euro, din care s-a cheltuit doar 183.000 euro pentru construcţia celor opt apartamente. Proiectul prevede două imobile de câte 200 mp, împărţite în patru apartamente de câte 50 mp fiecare.

„Costul de construcţie pentru un apartament este de circa 27.000 euro, asta pentru că locuinţele sunt simple, structurate doar pe orizontală, cu pereţi de cărămidă şi plafonul cu grinzi de lemn. Am avut noroc şi pe căderea pieţei care a ieftinit costul construcţiei. Licitaţia de construcţie a fost câştigată de firma Coroana din Sibiu. S-a făcut o economie de circa 35.000 de euro, faţă de bugetul aprobat de program“, a menţionat Curcean.

Construcţia este la stadiul de finisaje interioare şi montarea instalaţiilor, iar până în martie, locuinţele vor fi livrate viitorilor proprietari.

La Brădeni, finanţarea şi costurile sunt similare, însă primăria a pus în practică un proiect mai complex, care prevede scări interioare, motiv pentru care lucrările sunt doar la nivel de fundaţie.

Locuinţe sociale

Primăria Agnita are, în prezent, 60 de solicitări de locuinţe, însă nu există nici un imobil disponibil. Singurele locuinţe sociale construite în Agnita au fost finalizate în 2009, prin programul ANL, care a prevăzut un bloc cu 13 apartamente.

„Dacă ar mai fi programe europene disponibile am mai vrea să apelăm la ele, dar am înţeles că fondurile POR (Programul Operaţional Regional n. red.) sunt epuizate, la fel ca şi PHARE 2006. Ar mai fi varianta ANL la care am depus un studiu de fezabilitate şi terenul, pentru un bloc cu 32 de locuinţe, care ne-ar rezolva o parte din probleme. Deocamdată aşteptăm un aviz favorabil din partea agenţiei de la Bucureşti“, a conchis primarul din Agnita.