Habitat pentru Umanitate a construit pana acum in Romania 63 de locuinte pentru saraci si intentioneaza ca in vara anului 2003 sa ajunga la casa numarul o suta. O parte din beneficiari au fost ajutati sa-si ridice case noi, in microcartiere realizate pe terenuri primite de la primarii, altii au primit bani si ajutor pentru renovarea unor case deja existente ori pentru amenajarea moderna a unor apartamente vechi sau a unor camere din camine de nefamilisti.

Pentru o casa pe structura din lemn, de exemplu, un beneficiar din Beius plateste 10.500 USD, in rate de 29 USD/luna, timp de 30 de ani. Pentru o casa construita din BCA o familie plateste 13.000 USD.
Pentru ca programul organizatiei americane este unul de caritate, costurile casei sunt foarte mici – o parte din materiale provine din sponsorizari, nu se plateste manopera pentru lucrarile de constructie si se lucreaza cu voluntari, plata se face in rate pe termen lung, dar fara dobanda. Beneficiarii sunt alesi din randul categoriilor defavorizate – tineri provenind din case de copii, familii tinere cu multi copii si care pot dovedi insa ca au un venit stabil, care sa le dea posibilitatea de a plati ratele lunare, cuprinse intre 11 USD/mp (la un apartament renovat sau pentru reabilitarea unei case vechi) si 45 USD/luna (o casa noua, cu tot cu teren), pe o perioada de 20-30 de ani. In plus, familia care primeste casa trebuie sa si participe la executarea propriu-zisa a lucrarilor, atat la propria casa, cat si la a celorlalte familii care se inscriu in comunitate. Astfel, familia respectiva trebuie sa dovedeasca faptul ca doreste sa munceasca, prestand in total 1.500 de ore (adica echivalentul a 180 de zile lucratoare) pentru a ajuta si alte familii sarace sa-si construiasca o locuinta. Habitat pentru Umanitate a realizat un microcartier cu 36 de case noi la Beius, un alt complex de case la Cluj-Napoca, unde inca se mai lucreaza pe santier, a renovat si amenajat modern o parte a unui camin de nefamilisti din Pitesti si are si alte proiecte la Dej, Radauti si Arad.

In prezent, tatoneaza posibilitatea de a construi sau reamenaja locuinte in Tulcea, Bacau, Constanta, Medgidia si tandarei. „Acolo unde operam, noi reprezentam si un stimulent economic pentru comunitatea locala. Daca ar fi sa punem laolalta toate fondurile stranse pana acum, Habitat a contribuit cu un capital de doua milioane de dolari”, afirma Adrian Ciorna, director Dezvoltare al Habitat Romania.
Organizatia Habitat pentru Umanitate dispune de 2.200 de filiale in 87 de tari si are, in primul rand, un scop de intrajutorare. In Romania, de exemplu, la cele 63 de locuinte au lucrat, in afara de beneficiari, si peste 1.000 de voluntari straini si alti 800 de voluntari romani. Pe santierele organizatiei au venit, rand pe rand, prefecti, ambasadori, directori de mari companii, dar si tineri entuziasti din Austria, SUA, Australia etc. Firme precum Capital Group, Knauf, European Drinks, DOW Chemicals au contribuit cu bani sau materiale de constructie. Folosind acest sistem de voluntariat si de atragere de sponsori, Habitat pentru Umanitate a construit pana acum 125.000 de locuinte pe toate cele cinci continente.