Pretul unei unei locuinte, variind in principal in functie de locatie, suprafata locuibila si dotari, este cuprins intre cateva mii de dolari (4-5.000 USD) in cazul unei garsoniere si cateva sute de mii de dolari daca este vorba de o vila cocheta dintr-un cartier rezidential. Putine sunt persoanele care dispun de intreaga suma de bani necesara achizitionarii unei astfel de proprietati, fie ea garsoniera sau vila, si de aceea exista foarte multi oameni care ar avea nevoie de un credit, pentru cumpararea acesteia. Marea problema apare insa la rambursarea creditului. Cu cat sunt mai mici veniturile celui care ar dori sa-si cumpere o casa, cu atat ar trebui sa fie mai mare perioada necesara rambursarii imprumutului. Bancile, finantatori traditionali ai acestui domeniu in economiile dezvoltate, au evitat pana de curand sa acorde credite pentru astfel de investitii, din cauza riscului foarte mare la care s-ar fi expus. Acum insa asistam la un adevarat „boom” in domeniu, cele mai mari banci romanesti venind la ora actuala cu oferte de gen.
Cei care isi doresc un astfel de credit trebuie sa stie insa ca una dintre conditiile de baza pentru obtinerea lui este ca veniturile lunare ale celui care contracteaza acel credit (sau in unele cazuri veniturile familiei sau ale girantului) sa fie de doua ori mai mari decat rata lunara ce trebuie rambursata (rata lunara este de minim 150 dolari). Pentru a fi considerat eligibila la acordarea unui asemenea credit, persoana care solicita imprumutul trebuie sa aiba venituri lunare nete de minim 250-300 USD (700 USD pentru o familie). In cazul salariatilor, majoritatea bancilor solicita ca respectiva suma sa rezulte din inscrisurile din cartea de munca. Deci, chiar daca veniturile solicitantului de credit sunt mai mari decat pragul impus de banci, in cazul in care acestea nu sunt reflectate de cartea de munca, respectiva persoana nu va primi credit.
O alta problema cu care se va confrunta solicitantul de credit este aceea a garantiilor, unele dintre aceste garantii antrenand si costuri suplimentare pentru respectivul solicitant. Spre exemplu, anumite banci cer incheierea unei asigurari de viata pentru titularul de credit (costuri suplimentare de 20-40 USD pe luna, pentru o asigurare ieftina), pe o perioada egala cu durata creditului, asigurare cedata in folosul bancii. Altele solicita si o asigurare a creditului. Multe dintre bancile care acorda credite pentru achizitia de locuinte doresc si garantarea creditului cu diverse bunuri mobile sau imobile, precum si existenta a unul-doi giranti. Alpha Bank este singura banca ce solicita garantarea creditului doar cu locuinta achizitionata.
Solicitantul unui credit trebuie sa ia in calcul si costurile suplimentare ocazionate de plata unor comisioane percepute de banca. Spre exemplu, Alpha Bank percepe o taxa de eligibilitate de 20 USD si una de administrare a creditului de 100 USD. Volksbank percepe un comision de tragere de 1% din valoarea creditului platibil o singura data si un comision de administrare a creditului, in valoare de 0,025%.
Case in rate – ghid de cumparare
11 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 11 octombrie 2001, 15:00
Pretul unei unei locuinte, variind in principal in functie de locatie, suprafata locuibila si dotari, este cuprins intre cateva mii de dolari (4-5.000 USD) in cazul unei garsoniere si cateva sute de mii de dolari daca este vorba de o vila cocheta dintr-un cartier rezidential. Putine sunt persoanele care dispun de intreaga suma de bani necesara achizitionarii unei astfel de proprietati, fie ea garsoniera sau vila, si de aceea exista foarte multi oameni care ar avea nevoie de un credit, pentru cu
Etichete: arhiva,
credit,
creditului
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook