Se vând case cu doar 5.000 de dolari. Ce trebuie să facă proprietarii

Se vând case cu doar 5.000 de dolari. Japonia are milioane de „akiya” (case goale) care au fost abandonate. Un nou site, creat de un american și un japonez. își propune să atragă străinii cu aceste proprietăți ieftine. Pe coasta Japoniei, la sud-vest de Tokyo, puteți cumpăra o căsuță cu vedere la ocean pentru doar 37.000 de dolari.

La Kyoto, puteți cumpăra o casă la câțiva pași de templele istorice pentru 80.000 de dolari. Lângă orașul Kitakyushu, se poate cumpăra o casă tradițională, datând din 1868, înconjurată de păduri și o grădină imensă, cu doar 5.500 de dolari, scrie Fastcompany. Aceste akiya („case goale”) sunt, de fapt, case abandonate. În Japonia, există milioane de case similare, mai ales în zone rurale. Un nou site, numit AkiyaMart, listează proprietățile în engleză pentru americani și alți străini care caută o alternativă.

Fondatorii, Take Kurosawa și Joey Stockermans, s-au întâlnit pentru prima dată în Japonia, ca studenți. Un deceniu mai târziu, după ce au lucrat ani de zile în industria tehnologiei, au început să fie dezamăgiți de costul vieții din Statele Unite. În ciuda faptului că aveau un job bine plătit, niciunul nu și-a permis să cumpere locuințe unifamiliale.

Japonia are aproape 9 milioane de akiya

În Silicon Valley, unde lucra Kurosawa, o casă costă cu mult peste 1 milion de dolari. Dar, la un moment dat au văzut fotografii cu akiya fermecătoare și ieftine pe Instagram. Când locurile lor de muncă au fost afectate de disponibilizări, au început să ia în calcul cumpărarea unei locuințe în Japonia.

„Amândoi ne doream un motiv pentru a petrece mai mult timp în Japonia”, spune Stockermans.

„Am văzut aceste proprietăți ieftine și nu am stat prea mult pe gânduri”, a adăugat el.

Conform estimărilor, Japonia are aproape 9 milioane de akiya. Până în 2033, ar putea exista până la 23 de milioane de case abandonate, sau aproximativ o treime din toate casele din țară.

Toată lumea vrea să trăiască la Tokyo

Acest lucru se datorează, parțial, faptului că populația țării este în scădere, iar majoritatea oamenilor vrea să se mute la Tokyo pentru a munci. Iar cei care moștenesc o casă într-o zonă rurală nu sunt dornici să le dețină.

„Nu există locuri de muncă în aceste orașe satelit pentru tineri. Toată lumea vrea să trăiască la Tokyo, pentru că acolo sunt locurile de muncă”, spune Stockermans.

Deși mulți oameni au lucrat de la distanță în timpul pandemiei, acum vor să se întoarcă la birou. Când Kurosawa și Stockermans au început să caute o akiya, în ideea că vor petrece o parte a anului în Japonia, au găsit site-uri imobiliare japoneze greu de navigat.

„Am fost foarte frustrați. Interfața de utilizator era foarte diferită de un Zillow sau un Redfin”, spune Kurosawa.

Așa că Stockermans, inginer de software, a creat un instrument care a făcut posibilă filtrarea listelor și citirea detaliilor în limba engleză.

„A creat un prototip și ne-am găsit casa cu ajutorul acestui instrument”, spune Kurosawa.

„Când l-am lansat, în ianuarie, am văzut o cerere uriașă din partea oamenilor care căutau ceva similar”, a explicat el.

Startup-ul lucrează cu agenți imobiliari bilingvi japonezi

Startup-ul lucrează acum și cu agenți imobiliari bilingvi japonezi pentru a ajuta cumpărătorii. Una din provocări este că, deoarece casele sunt atât de ieftine, comisioanele sunt destul de mici.

Din acest motiv, cumpărătorii care au nevoie de ajutorul AkiyaMart pentru a găsi un agent imobiliar plătesc o taxă de 2.000 USD, mare parte din sumă ajungând la agentul imobiliar local. Rcent, compania a ajutat un client să cumpere o casă care a costat doar 6.000 de dolari, echivalentul a trei luni de chirie pentru o garsonieră în San Francisco.

Casele de pe site variază ca preț; unele au costuri de sute de mii de dolari sau chiar milioane. Dar chiar și cele mai ieftine case sunt în stare relativ bună, spune compania, deși poate fi necesară modernizarea și izolarea împotriva cutremurelor.