Cu 50.000 de euro in buzunar sau in banca, un roman poate trece de la apartament la casa cu gradina si acoperis propriu. Ce este sub acel acoperis variaza insa de la oras la oras, de la o regiune la alta. Cel mai greu de multumit sunt bucurestenii, pentru ca aici cu acest buget nu poti gasi o casa intr-o zona buna, pentru care sa nu trebuiasca sa inchizi ochii la anumite aspecte. De exemplu, terenul este mic, doar cat locul de sub casa si poate mai ai unde pune o floare, dar nu ai unde amenaja un gratar sau un loc de joaca pentru copii. Sau casa este ,,la rosu,,, adica neterminata, iar cel care a inceput constructia o vinde acum. Sau este o casa veche, retrocedata, cu probleme juridice, caz in care trebuie sa aveti alaturi neaparat un avocat care sa va consilieze. Sau este o casa noua, are curte si este intr-o zona infloritoare, in dezvoltare, dar este construita din lemn, din materiale noi inca pe piata romaneasca. O astfel de oferta prezinta compania imobiliara Impact, care la 50.000 de euro are de vanzare case de lemn in zona Baneasa. Potrivit datelor agentiei imobiliare Apulum 94, la acest pret in Bucuresti se pot gasi de vanzare case vechi sau, dimpotriva, case in constructie, neterminate, in zone precum Turda, Drumul Sarii si altele similare. Pe site-ul www.eimobiliare.ro al agentiei Nick Intermed se afla case care sa se incadreze in acest buget in zone precum 1 Mai -Ciuperca, Bucurestii Noi, Gara de Nord, Colentina sau Chitila si apartamente in vile in zone foarte bune, precum Aviatorilor.
,,Exista oferte de case la acest pret, dar cele mai bune zone depasesc 70.000 de euro,,, afirma Nicolae Musat, director al agentiei Nick Intermed. In ceea ce priveste piata apartamentelor in Capitala, cu 50.000 de euro se poate cumpara unul cu trei camere in blocurile ,,noi,, din zona La Fantani-Unirii, la punctul 0 al orasului si in alte zone ultracentrale, precum Piata Victoriei, Decebal, Magheru, apartamente care pot fi folosite si pentru a scoate bani buni din inchiriere. Un astfel de business aduce un venit anual frumusel, mai ales in cazul apartamentelor foarte bine puse la punct, cu finisaje si dotari moderne. Aceste locuinte pot fi inchiriate cu ziua, la tarife de peste 35 euro/zi.
In Timisoara, cu acesti bani se pot cumpara si case noi in complexuri rezidentiale in constructie. ,,La pretul de 50.000 de euro in Timisoara putem gasi o casa in zona semicentrala sau un apartament cu doua-trei camere in zona ultracentrala a orasului. Agentia noastra are si un proiect rezidential, denumit Complex Alfa, ce contine vile cu parter si etaj, la pretul de 49.000 de euro. In acest pret sunt incluse terenul, constructia, utilitatile si finisajele. Casadomi are in vedere ca dupa terminarea construirii acestui complex sa lanseze pe piata imobiliara din Timisoara si alte proiecte similare,,, afirma Ramona Belejan, director de marketing al agentiei imobiliare locale Casadomi.
In Arad, un alt oras scump, pentru 50.000 de euro sunt de vanzare case la periferie, cu doua-trei camere, sau apartamente in zona ultracentrala, cu trei-patru camere. In schimb, in orasele Deva si Ploiesti se gasesc case in zona centrala a orasului. Nu vile, ci case mai vechi, dar aranjate si cu facilitati, precum gaze si instalatii de incalzire centrala, construite pana in anul 1985. In ceea ce priveste casele la munte, cu acesti bani se poate cumpara o vila de vacanta in Muntii Apuseni, o casa de vacanta dichisita, cu teren de peste 500 mp in zona Bran sau o casa de vacanta obisnuita pe Valea Prahovei.

Unde puteti gasi anunturi si oferte de case

Este bine sa nu va grabiti in alegerea casei. Ideal este sa va rezervati pentru cautare cel putin trei saptamani inainte de a va decide.
· In primul rand, trebuie sa va informati asupra tendintelor pietei imobiliare, daca preturile sunt in crestere sau in scadere si sa tineti cont de nivelul actual al pietei.
· Oferte de vanzari de case puteti afla:
– la agentiile imobiliare, care au baze de date cu mii de anunturi din zonele unde sunt amplasate
– in rubricile de mica publicitate ale marilor cotidiane si in ziarele imobiliare specializate, prezente la chioscurile de presa. Fiecare oras are cel putin un astfel de ziar specializat cu anunturi
– pe Internet, la adrese precum www.eimobiliare.ro, www.run.imobiliare.ro, www.imobiliare.ro, www.infoimobiliare.ro anunturi din Bucuresti si din toata tara, la www.casameainvest.ro, www.eurisko.ro, www.colliers.ro, www.keopsconsulting.ro, www.regatta.ro, www.neocasa.ro, www.bc.ro numai din Bucuresti sau la www.zoltim.ro, www.intermont.ro unde gasiti case la munte, in Brasov si imprejurimi, pe valea Prahovei. La mare puteti gasi case pe www.elion.ro in Constanta si in celelalte statiuni.
· Puteti apela si la mijloace neconventionale de informare, precum vecini, prieteni, administratori de bloc (mai ales cei din zonele unde vreti sa va mutati), care intotdeauna stiu o poveste despre o tranzactiei recenta si cum s-a pacalit sau ce noroc a avut cineva de curand.

Ce case gasiti pentru 50.000 de euro

Bucuresti

· Casa cu suprafata de pana in 200 mp, veche sau in constructie, neterminata, cu teren de maximum 350 mp; Turda, Drumul Sarii 1 Mai – Ciuperca, Bucurestii Noi, Gara de Nord, Colentina sau Chitila
· Apartament de trei-patru camere, in blocuri obisnuite, noi sau vechi; ultracentral si central, Unirii, Victoriei, Magheru, Universitatii, Decebal.

Ploiesti

· Casa construita inainte de 1985; central
· Casa veche; central
· Casa noua; zonele noi in dezvoltare de la periferie.

Timisoara

· casa veche, fie cu suprafata mai mare si nemodernizata, fie cu suprafata mica si cu finisaje interioare de ultima ora; zona semicentrala
· apartament cu doua-trei camere; in zona ultracentrala
· vile noi in complexuri rezidentiale in constructie; in zone rezidentiale noi, in dezvoltare.

Arad

· Case noi; la periferie
· Apartament trei-patru camere in vila; central
· Apartamente.

Deva

· Case cu trei-patru camere; zona centrala.

Hunedoara

· Case pana la vila P+1E+M constructie noua; toate zonele.