Pe piaţa financiară autohtonă a apărut o ofertă prin care poţi să îţi duci casa la… casa de amanet şi primeşti un împrumut egal cu 30% din valoarea ei. În schimb, plăteşti o dobândă imensă care, anualizată, ajunge în jur de 180%!

Criza financiară a crescut aversiunea faţă de risc a instituţiilor de credit dar a determinat, pe de altă parte, creşterea apetitului pentru camătă legală a unor intreprinzători care speculează „jena financiară” a unor oameni care au nevoie disperată de bani.

Sub dobânda standard de amanet!

Bucureştenii care trec prin Piaţa Iancului, spre Pantelimon, au ocazia să studieze această ofertă care apare cu litere de-o şchioapă în portofoliul de servicii al unei case de amanet.

Managerii afacerii s-au dovedit a fi nişte persoane cărora nu le place publicitatea refuzând să discute cu capital.ro. Refuzaţi în încercările lor de documentare transparentă a articolului, reporterii capital.ro s-au văzut nevoiţi să obţină informaţiile prin metoda „incognito”, intrând în rolul unor clienţi potenţiali.

Sistemul îmbină caracteristicile unui credit de nevoi personale cu ipotecă cu acelea ale unui împrumut de tip amanet clasic, totul fiind absolut legal. Dobânda anualizată ajunge la peste 180%, dar nimeni nu plăteşte atât pentru că o altă caracteristică a acestui tip de împrumut o reprezintă termenul foarte scurt de rambursare.

Oficial, produsul se numeşte „Împrumut tip amanet cu garanţii imobiliare”, astfel că dobânda se calculează, de fapt, pe zi, aşa cum se practică la orice împrumut tip amanet. Diferenţa constă în valoarea mult mai mare a creditului, în garanţiile solicitate şi în dobândă, care este ceva mai mică, respectiv 0,5% pe zi faţă de 0,8%-0,9% pe zi cât reprezintă „dobanda standard” pentru amanet.

„Creditul” se obţine în câteva zile

Pentru a obţine un astfel de împrumut trebuie să aveţi în proprietate o casă sau un teren, dar aceasta nu este o condiţie suficientă. Trebuie, de asemenea, ca bunurile imobile menţionate să se afle într-o zonă care să permită o eventuală executare a garanţiei de către creditori. „Trebuie să vedem şi noi unde se află casa, cum arată, cum arată zona, ce fel de vecini sunt şi alte lucruri de felul acesta, pentru că dacă suntem nevoiţi să o vindem să avem siguranţa că o vom putea face”, ne-a dezvăluit proprietarul afacerii unele dintre condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a oferi împrumutul.

Procedura este oarecum asemănătoare cu aceea practicată de către orice instituţie de credit respectabilă, în sensul că se verifică actele de proprietate. O condiţie absolut necesară este ca imobilul să fie intabulat şi liber de sarcini.

Dacă actele sunt în regulă, se face o evaluare a imobilului, după care se semnează contractul, se dau banii şi se încasează dobânda.

Se acceptă şi propria evaluare

„Proprietarul poate veni cu propriul evaluator, nu ne deranjează, pentru că noi oricum ştim care sunt preţurile şi cum merge piaţa. Şi, în plus, o măsură suplimentară de siguranţă pentru noi e faptul că nu acordăm niciodată mai mult de 30% din valoarea de evaluare a casei sau a terenului”, a detaliat patronul modul de acţiune.

După stabilirea valorii imobilului şi a împrumutului, se semnează un contract autentificat la notar în care sunt prevăzute perioada de rambursare, dobânda şi modul de plată. Plata se poate face fie cash, fie în cont, o dată pe lună. De asemenea, trebuie reţinut faptul că se instituie ipotecă de rang I asupra imobilului în favoarea creditorului.

După ce toate aceste formalităţi sunt îndeplinite, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 zile se acordă şi banii, fie în lei, fie în valută, după cum doreşte clientul.