In urma unui control realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in urma cu doua saptamani la 334 de case de schimb valutar din mai multe judete, 128 dintre acestea au primit un numar 77 de avertismente si 61 de amenzi contraventionale in valoare totala de 112.500 de lei (aproximativ 34.000 de euro), informeaza un comunicat al ANPC. Totodata, inspectorii ANPC au luat masura opririi temporare a prestarii serviciului pentru 47 de operatori. Abaterile constatate de ANPC la operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar se refera la nerespectarea prevederilor legale in ceea ce priveste informarea corecta a clientilor.

Potrivit comunicatului, judetele in care au fost aplicate amenzi sunt Bacau, Covasna, Giurgiu, Mehedinti, Vilcea, Dimbovita, Alba, Mures, Maramures, Brasov, Constanta, Bihor, Vrancea si Braila. In Municipiul Bucuresti au fost verificati 11 operatori economici, costatandu-se abateri la opt dintre acestia, motiv pentru care s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare total de 18.000 de lei (aproximativ 5.400 de euro).

Avand in vedere aspectele constatate in timpul acestui control, precum si numeroasele reclamatii si sesizari telefonice inregistrate la sediul ANPC si la sediile oficiilor teritoriale, institutia considera ca era necesara impunerea ca obligatie pentru operatorul economic care desfasoara activitate de schimb valutar sa emita, inainte de efectuarea tranzactiei, un formular de acceptare a tranzactiei.

Obligatia operatorilor economici care desfasoara activitati de schimb valutar de a completa un formular de acceptare a tranzactiei a fost introdusa la inceputul lunii aprilie printr-un ordin al fostului presedinte al ANPC, Marian Zlotea, referitor la masurile de informare a consumatorilor.

Sursa: Capital 20 Aprilie 2007