La o distanță de 80 de kilometri de Koln se află Hartenfels, sat cu circa 800 de locuitori. La prima vedere acesta este un orășel tip nemțesc, însă acest loc are ceva diferit față de restul micilor orașe din Germania. Dacă ai ajuns în Hartenfels nu ai cum să nu treci pe la Huf Haus (casele Huf). Odată ajuns vei păși într-un mic paradis verde. Punctele de atracție ale zonei sunt cinci case construite pe structură de lemn, care se întind pe suprafețe generoase. Acestea nu sunt niște locuințe, ci sunt niște showroom-uri, sau mai bine spus showhauses, așa cum le numesc nemții. Întregul sat HUF (casele showroom, fabrica și clădirea administrativa) din Hartenfels are o suprafață de aproximativ 22,5 hectare. Astfel, din cei 22,5 de hectare, suprafața pe care sunt construite casele showroom însumează aproximativ 40.000 de metri patrati, iar restul este clădirea administrativă și fabrică.
Afacere de familie, cu o tradiție de peste 100 de ani
Totul a pornit încă din 1912, când Johann Huf a pus bazele unui atelier de tâmplărie în Hartenfels, aflat în Westerwald, Germania, acolo unde sediul central se află și astăzi. În anii ce au urmat, compania s-a extins în mai multe regiuni, adăugând în portofoliu, în anul 1960, construcții modulare pe structură de lemn și clădiri complete. Compania reprezintă o moștenire de familie: Johann Huf, bunicul lui Georg Huf, actualul director al companiei, a predat afacerea fiului său Franz Huf, în anul 1948. Ani mai târziu, în 1996, Franz Huf a transmis compania fiilor săi Georg și Thomas, sub îndrumarea cărora compania a înființat birouri în Elveția, Austria, Italia, Olanda și Franța. Astăzi, Georg este Managing Director al companiei. Ajunsă acum la cea de a treia generație, afacerea a ajuns la un număr de peste 230 de angajați.
Procesul de producție
Astăzi, în fabrica Huf Haus lucrează de zor între 100-150 de angajați. Aici fiecare știe ce are făcut deoarece procesele de automatizare îi ajută foarte mult. “Investiția totală în fabrică și în casele de tip showroom compania a investit în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce a însemnat investiții de 5% din cifra de afaceri a companiei în fiecare an” ,susține Michael Baumann.
Odată ce ai ajuns în fabrica Huf Haus, începi să înțelegi de costul unei case începe de la 600.000 de euro și poate ajunge la milioane de euro. Totul pornește de la planul casei. Fiecare angajat din fabrică lucrează după planul casei care este în lucru. Planul se află în ficare departament atât în variantă virtuală, cât și variantă printată. Primul lucru pe care îl vezi când ai pășit pe poarta fabricii sunt niște bucăți mari de lemn. Acest lemn este adus din Scandinavia și este folosit pentru exterior. Baumann spune că acest lemn este folosit pentru exteriorul locuințelor deoarece este mai dens și mai rezistent de cât oricare alt lemn. Totodată, acest lemn rezistă mult mai bine la variațiile de temperatură, de aceea este și un material foarte scump. După ce primesc materia primă, aceasta ajunge la șlefuit, vopsit, șlefuit din nou, vopsit din nou. Ulterior, se ajunge și la găurirea bârnelor pentru îmbinări. Însă, toate vopselurile nu sunt chimice, nemții spun că acestea sunt folosite și pentru vopsirea jucăriilor. După acest proces urmează îmbinarea bârnelor împreună cu sticla, dispusă în trei straturi, sau îmbinarea bârnelor cu pereții, alcătuiți în mare parte din lemn și tencuială. Ulterior, urmează prelucrarea lemnului ce va folosit pentru interiorul casei. Acesta este procurat mai ușor deoarece este cumpărat din Germania. În continuare acesta este șlefuit și tratat. Astfel, se construiesc în fabrică toate părțile unei case de la pereți până la scări și acoperișuri. Toate părțile sunte verificate, astfel încât să se îmbine perfect, iar din momentul în care locuința este livrată, să fie predată clientului în maximum patru luni.
Casele Huf Haus, în România
Casele pe structură de lemn construite în Germania vor fi vândute și în România, cel mai devreme din toamnă, așa spune Horia Bălan, reprezentantul unui om de afaceri care a va investi o sumă importantă într-un ansamblu rezidențial amplasat în apropiere de București și în care se vor ridica și case pe structură de lemn Huf. Bălăn spune este vorba de o suprafață mare de teren, pe care se va construi acest ansamblu rezidențial. Momentan au fost construite două case pe structură de lemn. Românii interesați de astfel de case trebuie să știe că ei vor plăti cu 20-25% mai mult pentru casele Huf față de nemți, deoarece costurile de transport din țara noastră vor fi mai ridicate. Cheltuielile vor acoperi atât transportul caselor, cât și al echipei din Germania care va monta casele.