Guvernul Romaniei este mai catolic decat Papa: pe motiv ca se aliniaza la legislatia europeana si la presiunea FMI stabileste o cota de TVA de 19% pentru case, in timp ce tari integrate in UE, precum Franta, Spania si Portugalia au cota redusa de TVA, de 4-5,5%. Exista chiar tari care nu au TVA pentru acest sector, precum Grecia, si acest lucru demonstreaza ca toate aceste tari acorda atentia cuvenita posibilitatii ca toti cetatenii lor sa aiba un acces cat mai usor catre o locuinta. „Problema TVA este discutata de multa vreme de organizatiile europene. Federatia Industriei Europene de Constructii (FIEC), in care suntem si noi inscrisi, a creat o subcomisie pentru reducerea TVA. Tendinta este de diminuare”, afirma Dimitrie Liviu Daschevici, director general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Numai Guvernul Romaniei cauta un mod cat mai usor pentru ministrii sai de a rotunji bugetul, arzandu-i la buzunar pe cetateni, fara scrupule. Au trecut cinci luni de cand Guvernul a decis ca va reintroduce 19% TVA la constructia de locuinte, dar la presiunea sindicatelor si asociatiilor de profil a amanat sa bata in cuie aceasta masura si a promis verzi si uscate: o amanare pana-n 2005 sau o cota redusa de 9,5%. Singura preocupare s-a dovedit a fi insa aceea de a proteja institutia din curtea ministerului care se ocupa de construirea de locuinte, ANL, si nu grija pentru constructori si populatie in general. Astfel cota de 19% la TVA a fost introdusa pentru toate tipurile de lucrari de constructii pentru case, inclusiv pentru amenajari, reabilitari si consolidari. Numai clientii ANL vor scapa printr-o metoda vicleana: printr-o ordonanta de guvern, persoanele care construiesc prima casa prin credit ipotecar primesc o subventie de 20%, adica exact cat reprezinta valoarea pe care statul o ia pe de alta parte prin TVA. Si nu orice casa construita si nu orice tip de credit ipotecar, ci numai construita prin ANL, afirma surse din ministerul care lucreaza acum la aceasta ordonanta, sub pretextul incurajarii constructiei de locuinte. De acest cadou vor beneficia foarte putini romani, cel mult 1.000-1.500 cati vor contracta locuinte prin ANL in acest an. „Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei (MTLPL) pregateste ordonanta de urgenta prin care aceasta masura sa devina operationala, astfel incat sa impulsioneze activitatea de constructii. Am conceput aceasta masura ca pe o modalitate directa de sprijinire si dezvoltare a clasei de mijloc in formare. In paralel, pentru tineret, categorie sociala la inceput de drum, vom dezvolta cu deosebita atentie programul de constructie de locuinte in regim de inchiriere”, a declarat Miron Mitrea, ministrul MTLPL.
Va scadea numarul locuintelor noi
„In conditiile in care fondurile pentru credit ipotecar din Romania sunt modeste, iar accesul la acestea este rezervat aproape exclusiv celor cu bani si garantii, marirea prin TVA a costului locuintei este o piedica suplimentara in calea construirii de locuinte decente. Estimam scumpiri ale caselor cu 19%, datorate costurilor materialelor de constructii, dar si efectului cumulativ, care-i va ispiti pe multi furnizori. Ca efect imediat, se vor resimti diminuari ale comenzilor de constructii de locuinte, diminuari in ceea ce priveste suprafetele construite, scaderi ale gradului de finisare si presiuni majore privind costurile cu angajatii, in sensul limitarii drastice a cresterii salariilor”, afirma Dan Cristescu, presedinte al Federatiei Generale a Sindicatelor „Familia”.
„Este foarte greu sa-ti faci un program si planuri de afaceri atunci cand nu exista stabilitate si seriozitate legislativa. Mi se pare ca este total nepoliticos si injositor sa-l faci pe un om sa-si rezolve problemele si serviciile de care are nevoie si sa-l indatorezi si mai mult spunandu-i „daca stai intr-un picior iti mai dau un biscuit, daca mergi pe varfuri iti mai dau si altceva. Iti dau subventia de 20%, dar construiesti prin ANL””, afirma Gheorghe Polizu, presedinte al Patronatului Societatilor de Constructii.
Dan Ioan Popp, director al societatii Impact, care a construit in ultimii ani sute de case, declara ca subventionarea cu 20% doar pentru ANL este o forma de monopol si protectionism si considera ca ar trebui sa se autosesizeze Consiliul Concurentei. „Oamenii ar trebui sa-si aleaga cine le face casa, asa cum aleg de unde cumpara paine”, adauga domnul Popp.
Viorel Munteanu, presedinte al Consiliului Concurentei, afirma ca este o problema de ajutor de stat pentru anumite categorii si ca la licitatiile ANL pot participa toate firmele de constructii, astfel incat nu se poate vorbi de concurenta neloiala.
Daca activitatea ANL ar fi fost exemplara, poate ca acest rationament ar fi fost corect. Dar pana acum, unele case construite de agentie au fost de calitate indoielnica, multi beneficiari s-au plans de nerespectarea termenelor si alte hibe. De ce atunci statul impinge romanii spre aceasta forma si nu lasa piata sa decida?
Belgia 6%
Luxemburg 3%;15%*
Franta 5,5%
Italia 4%;10%*
Grecia 0
Spania 5%
Portugalia 5%
Irlanda 12,5%
Austria 20%
Olanda 19%
Romania 19%
*) in functie de tipul locuintei