Companii sau persoane ale căror bunuri sau servicii au fost apreciate de membrii familiilor monarhice europene primesc, printr-o tradiţie veche de secole, statutul de furnizor regal.
Casa Capşa sau apa de colonie Farina Gegenüber, preferată de Regele Carol I, sunt doar două dintre zecile de mărci care, de-a lungul timpului, au primit statutul de „furnizor al Casei Regale a României“. În urmă cu şase ani, această tradiţie a fost reluată. „
Calitatea de furnizor nu implică aspecte juridice, politice sau comerciale şi nu este expresia unui parteneriat, ci este ca o diplomă care recunoaşte că serviciile sau produsele oferite de o persoană sau companie au fost solicitate şi apreciate de Casa Regală“, spune Sandra Gătejeanu, director de protocol al instituţiei. De altfel, primesc statutul de furnizor doar firmele şi persoanele care au asigurat livrarea de bunuri sau servicii către Casa Regală timp de cel puţin un an.
În prezent, lista cuprinde nume precum Doina Levintza şi Dan Coma (produse şi accesorii vestimentare), Laurent Tourette (servicii de coafură), Murfatlar, Automobile Bavaria (BMW), Principal (mezelurile Salonta), Transavia, Cramele Halewood (vinurile spumante Rhein Extra), Biborţeni, Exotique (produse de mobilier şi decoraţiuni interioare), Privileg Catering şi Frottirex (prosoape, halate de baie, şervete de bucătărie şi garnituri de pat).
„Calitatea de furnizor se acordă pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire. Până la acordarea acestui titlu, colaborarea dintre Automobile Bavaria şi Casa Regală a României s-a desfăşurat timp de peste zece ani“, a spus Wenzel Weber, director general al companiei. Murfatlar furnizează periodic Casei Regale vinuri din gama 3 Hectare, Rai de Murfatlar (în special cel roşu), Zaraza, Rai Grande Reserve şi Sec de Murfatlar (Sauvignon Blanc).
„Standardele monarhice sunt recunoscute ca fiind dificil de atins. De aceea, un astfel de titlu reprezintă o confirmare a calităţilor unui produs“, a precizat Laura Muşat, PR Manager Murfatlar. Ceremoniile în cadrul cărora se acordă acest statut sunt o practică obişnuită în Europa. În luna noiembrie, un astfel de eveniment a fost organizat de principele moştenitor Alexandru al II-lea al Serbiei şi Iugoslaviei, iar printre cei care au primit calitatea de furnizor regal se numără peste 40 de firme, printre care Mercedes-Benz, Coca-Cola, Henkel Serbia, Microsoft etc. Lista este însă mult mai lungă în cazul statelor având monarhia drept formă de guvernământ.
Firme locale şi mărci celebre
În Regatul Marii Britanii, de exemplu, existau, încă din 1155, meseriaşi ce ofereau diverse servicii şi bunuri membrilor familiei regale, de la bijuterii la repararea acoperişurilor. Acum, există circa 850 de branduri care se pot mândri cu titulatura de furnizor al Casei Regale. În 1904, a fost instituit, pentru prima dată, titlul de furnizor regal în Danemarca. Statutul se acordă celor care au oferit o perioadă îndelungată bunuri şi servicii Casei Regale, în unele cazuri durata minimă fiind de 10-15 ani. Pe lista celor peste o sută de furnizori figurează companii daneze, dar şi Ford, Tuborg, Kodak, IBM etc. În Belgia, calitatea de furnizor regal este reînnoită periodic, la cinci ani. Iar în Suedia, titlul de furnizor al Casei Regale este oferit managerului firmei selectate de către unul dintre membrii familiei dinastice. Ca urmare, distincţia este reînnoită atunci când monarhul respectiv moare sau directorul firmei este înlocuit.
Calitatea de furnizor al Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I nu implică aspecte juridice, politice sau comerciale şi nu este expresia unui parteneriat.
Sandra Gătejeanu, director de protocol, Casa Regală a României
Afaceri aristocrate
Marea Britanie
Membrii seniori ai familiei regale britanice acordă distincţia „Royal Warrant of Appointment“ firmelor sau persoanelor care le-au oferit bunuri sau servicii timp de cinci ani. În prezent, există circa 800 de astfel de furnizori, doar câţiva dintre ei nefiind din Marea Britanie.
Belgia
Timp de secole, branduri celebre s-au numărat printre furnizorii Casei Regale Belgiene. Acum, pe această listă se află Mercedes-Benz, Toyota, Godiva Chocolatier, furnizorul de servicii de telecomunicaţii integrate Belgacom etc.
Olanda
În 1815, Regele Willem I a introdus titulatura de „Furnizor al Casei Regale“. Regina poate oferi această distincţie firmelor de mărime mică sau medie care au o poziţie importantă în regiune şi cel puţin o sută de ani de existenţă.
Suedia
De sute de ani, numeroase firme oferă bunuri şi servicii Curţii Regale a Suediei, în arhivele Palatului Regal din Stockholm existând toate solicitările, din 1872 până în prezent. În prezent, circa 130 de companii, toate suedeze, deţin titlul de furnizor regal.