Casele românilor, mai scumpe decât în Europa. Am depăşit media UE în primul trimestru

case, apartamente

SURSA FOTO: pixabay.com

Creșterea prețurilor locuințelor din România este mai mare decât media Uniunii Europene, arată Eurostat, care adaugă că datele sunt specifice primului trimestru din acest an. Prețurile locuințelor au înregistrat o evoluție diferită în zona euro comparativ cu restul Uniunii Europene (UE).

Prețurile locuințelor în România, mai mari decât media UE în primul trimestru

În primul trimestru al anului 2024, prețurile locuințelor au înregistrat o evoluție diferită în zona euro comparativ cu restul Uniunii Europene (UE).

Conform datelor furnizate de Eurostat prin intermediul Indicelui prețurilor locuințelor, prețurile au scăzut cu 0,4% în zona euro. În același timp, în UE, s-a observat o creștere de 1,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În trimestrul patru din 2023, prețurile locuințelor din zona euro au înregistrat o scădere de 1,2%, în contrast cu o creștere marginală de 0,2% în UE.

Diferența reflectă dinamica economică și demografică distinctă dintre cele două regiuni, influențată de diverși factori, precum:

  • politicile economice și fiscale locale
  • cererea și oferta de locuințe
  • ratele dobânzilor

Comparativ cu primul trimestru al anului 2023, datele arată o tendință generală de creștere a prețurilor locuințelor în UE, dar o scădere notabilă în zona euro.

Piețele imobiliare din țările din afara zonei euro au fost mai rezistente și au reușit să înregistreze creșteri mai solide.

SURSA FOTO: pixabay.com

Performanța statelor membre

Luxemburg a raportat cea mai drastică scădere a prețurilor, cu un minus de 10,9%, urmată de Germania cu 5,7% și Franța cu 4,8%.

Polonia a înregistrat cea mai semnificativă creștere anuală, de 18%, urmată de Bulgaria cu 16% și Lituania cu 9,9%.

România a raportat o creștere anuală de 5,5% în primul trimestru din 2024, comparativ cu o creștere de 3,7% în trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile locuințelor au scăzut cu 0,1% în zona euro și au crescut cu 0,4% în UE. De asemenea, opt state membre UE au raportat scăderi trimestriale, în timp ce 18 state au raportat creșteri.

Danemarca a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială a prețurilor locuințelor, cu un minus de 2,5%. Este urmată de Franța cu 2,1% și Slovacia cu 1,7%.

Bulgaria, Ungaria și Polonia au raportat cele mai semnificative creșteri trimestriale, cu 7,1%, 5,1% și, respectiv, 4,3%.

În primul trimestru din 2024, prețurile locuințelor din România au crescut cu 1,3%, după o creștere de 1,5% în trimestrul precedent.