Randamentul obtinut din inchirierea vilelor din statiunile montane este superior celui oferit de litoral
Dai mai mult, dar stai in fata. La munte, preturile unui metru patrat pentru casele noi, bine dotate, sunt mai mari cu circa 30% decat la cele de pe litoral.
Cu preturi cuprinse intre 120.000 si 200.000 de euro, pe Valea Prahovei sau in Bran-Moeciu se pot cumpara vile cu patru-cinci camere, cu trei-patru bai, living si bucatarie. Exista insa si exceptii. In zona Cumpatu, in Sinaia, de exemplu, o constructie mai mare, cu sase camere si patru bai, si 900 mp teren aferent costa 300.000 de euro, la fel de mult ca o proprietate similara in Alpii francezi. Cu toate acestea, calculele arata ca si in muntii nostri investitiile in vile sunt profitabile, datorita numarului mare de turisti care se indreapta spre culmi in perioada vacantelor – de vara si de iarna – si a weekendurilor.
Chiriile variaza foarte mult in functie de anotimp si se situeaza intre 15 euro/zi de persoana, in extrasezon, si 70 euro/zi, in sezon de varf. Pentru a atrage clientii, proprietarii sunt flexibili si lanseaza pachete de servicii, prin care inchiriaza vila unui grup de turisti, pentru mai multe zile – weekend, saptamana si chiar luna. In acest caz, chiar si in sezon de varf, cele mai dotate vile se pot inchiria cu 30-50 euro/zi camera. Regula de aur pentru aceste vile este, potrivit expertului Zoltan Haller, ca fiecare camera sa aiba baie proprie.
Potrivit unui studiu realizat de Eurisko, cei mai multi cumparatori solicita case de vacanta pe Valea Prahovei si sunt oraseni, din Bucuresti, Constanta sau din Cluj-Napoca. In Sinaia, cele mai bune zone (dar si cele mai scumpe) sunt Cumpatu si Furnica, in Predeal, in fruntea topului se afla zona Cioplea, in Azuga, apropierea partiei de schi este criteriul principal, iar in Busteni este bine ca vila sa fie amplasata in Piatra Arsa. si in celelalte zone din statiuni vilele se inchiriaza repede, dar chiriile sunt mai mici cu circa 15-20%. Iar preturile de achizitie pentru vile similare ca numar de camere, dotare si suprafete de teren scad cu cel putin 20.000 de euro. Importanta in aceasta ecuatie este suprafata de teren, care reprezinta in sine o buna investitie. La munte, spre deosebire de mare, cu cat terenul este mai mare, cu atat se pot amenaja mai multe facilitati pentru turisti, iar vila va fi mai apreciata. De asemenea, in timp, afacerea poate fi usor extinsa si se poate construi suplimentar. Terenul este destul de scump, pretul metrului patrat fiind cuprins intre 70 si 120 de euro. Pentru o suprafata de minimum 500 mp, numai terenul valoreaza 35.000 de euro, o cota importanta din totalul investitiei.
Din acest considerent, preturile vilelor care au terenuri aferente mai mari cresc mai rapid decat cele ale apartamentelor din zona, chiar daca sunt in cladiri noi si cu terase generoase. Eurisko apreciaza ca, anul trecut, preturile la apartamentele mari de la munte au crescut cu doar 10%, in timp ce pretul vilelor, cu 20%.
si in acest an, dar si pe termen lung, prognozele arata ca preturile vilelor noi sunt in “ascensiune”. Numai in acest an valoarea proprietatilor in cauza va creste cu 15-20%, iar in anii urmatori, cu minimum 10% pe an.
Si interesul cumparatorilor este mare. Cu toate ca oferta a crescut si creste continuu – existand in constructie chiar complexuri de vile in Bran si in statiunile de pe Valea Prahovei – cererea tine inca pasul si se pastreaza un echilibru apropiat pietei imobiliare occidentale.
Reteta inchirierii unei vile la munte
numar de camere: de la 4 in sus
finisaje: medii si lux
perioada de recuperare a investitiei: 7-8 ani
Gradul minim de ocupare a unei vile situate pe varf de munte este de 48% pe an, iar cel mediu, de 60%. Aceasta, in conditiile in care proprietarul, intreprinzator de ocazie, se ocupa permanent de gasirea unor grupuri de turisti si nu o foloseste prea mult pentru vacantele sau weekendurile propriei familii.
castigul mediu pentru o vila de sase camere, care poate fi cumparata cu maximum 250.000 de euro, este de 35.700 euro/an.
Atentie la: stabilitatea terenului si la fundatia pe care o are constructia. La munte, acesta este cel mai important factor de care trebuie tinut cont la cumpararea unei vile sau pensiuni. Frecvent, in unele zone, apar alunecari de teren, de exemplu, la Breaza.