România are cel mai redus nivel al ponderii salariaţilor din mediul privat în total populaţie, de numai 13,76%, din 21 de state analizate ale Uniunii Europene, fapt care împiedică producerea de valoare adăugată şi existenţa unei competitivităţi la nivel naţional, a declarat marţi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
'Spre deosebire de România, Elveţia are un nivel al ponderii salariaţilor din mediul privat în total populaţie de 28,49%, iar Danemarca – de 26,57%. Acest lucru explică într-un mod foarte clar diferenţa de competitivitate dintre ţara noastră şi cele două ţări menţionate. Pentru a sprijini dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, la nivel european se militează pentru adoptarea unei legislaţii concepute pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cu modificări ulterioare în cazul firmelor mari. Acest lucru ar fi deosebit de util şi în România, deoarece în ţara noastră există doar 1.520 de companii mari şi peste 400.000 de IMM-uri', a spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri este nevoie şi de reducerea – cu minimum 25% – a numărului de plăţi fiscale pentru întreprinzători.
'În România, numărul de plăţi fiscale pentru întreprinzători este cel mai mare din Uniunea Europeană. De aceea, este nevoie de eliminarea unui procent important din aceste plăţi fiscale. De asemenea, România are nevoie de o Bancă specială pentru IMM-uri, dar şi de reducerea TVA de la 24% la 19%. Din datele pe care le avem, creşterea TVA nu a dus şi la sporirea încasărilor la bugetul de stat. Nu în ultimul rând, susţinem promovarea unei legislaţii care să prevadă scutirea impozitării pentru profitul reinvestit', a mai spus preşedintele CNIPMMR.
Forumul Naţional al IMM-urilor se află la cea de-a XIX-a ediţie şi are ca temă 'Direcţii de îmbunătăţire a mediului de afaceri etic pentru dezvoltarea IMM-urilor', făcând parte totodată din campania 'Săptămâna europeană a IMM-urilor', ediţia 2014.(Agerpres)