Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată anul trecut în Monitorul Oficial, PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, pentru veniturile obținute de la 1 ianuarie 2018, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, respectiv de 1.900 de lei. Contribuția pentru pensii este de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate aproape se dublează la 10%, și este aplicabilă aceluiași venit minim.
În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei pe lună, iar plata se face trimestrial. Mai exact, un PFA va plăti contribuția pentru pensii de 475 de lei și contribuția pentru sănătate de 190 de lei (față de 79 de lei anul trecut). Anul acesta, față de 2017, costurile cresc cu aproximativ 500 de lei pe trimestru. Pe an, înseamnă un cost suplimentar de circa 2.000 de lei, doar pentru plata contribuțiilor. Asta dacă se optează pentru norma de venit, adică pentru plata contribuțiilor la salariul minim pe economie. Și în cazul impozitului pe venit, procentul de 10%, redus de la 16%, se aplică la salariul minim dacă se optează pentru normă. Aici cheltuielile scad față de anul trecut cu aproximativ 42 de lei.
Există și opțiunea ca plata să se facă la valoarea totală a veniturilor nete, care se calculează ca diferența dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile realizate în cursul anului fiscal. Pe lângă cele menționate mai sus, PFA-urile mai plătesc, din acest an, dacă doresc (de această dată vorbim de ceva opțional) asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară, dar nici mai mare decât 12 venituri minime. De asemenea, o altă contribuție, de această dată obligatorie, este cea asigurătorie pentru muncă, de 2,25%, și se datorează de contribuabili PFA, PFI, II, IF, profesii liberale, care au salariați.
Cât veți plăti contribuțiile
În loc de concluzii
✔ Contributiile se plătesc la salariul minim brut pe economie valabil în luna în care se calculează contribuția, (la CAS se poate alege o valoare mai mare).
✔ Ca PFA, vei plăti contribuție la pensie în 2018 dacă în 2017 ați obținut un venit net mai mare de 22.800 lei.
✔ Ca PFA veți plăti contribuție de sănătate în 2018 indiferent de valoarea veniturilor din 2017, dar nu mai mult de 190 de lei pe lună.
✔ Impozitul de 10% din venitul net estimat se plătește anticipat în cursul anului 2018, respectiv din venitul net obținut la definitivare care se va face după depunerea declarației 200 în anul 2019. Sau impozit de 10% din norma de venit.