In zilele urmatoare revendicarii castelului Peles de catre regele Mihai, numarul vizitatorilor castelului s-a dublat. De teama ca si alte castele vor fi revendicate si retrocedate, ca de exemplu Castelul Huniazilor, turistii s-au imbulzit sa le vada.
Castelul Peles, devenit muzeu in 1953, este construit in stilul Renasterii germane. Cele 160 de camere ale sale abunda in decoratiuni de lemn, portelanuri de Sevres, colectii de arme. Castelul a fost resedinta mai multor monarhi romani, printre care si Carol I, care a decedat aici in 1914. Daca doriti sa mai stati o zi in Sinaia, aveti la dispozitie doua variante: o camera la hotel, al carei tarif variaza in jurul a 600.000 lei sau o camera la una din multele vile si pensiuni particulare, unde preturile sunt cam la jumatate. Contra sumei de 60.000 lei, castelul poate fi vizitat de miercuri pana duminica, intre orele 9-16. Trebuie sa mai stiti ca, in noiembrie, Pelesul este de obicei inchis pentru lucrari de restaurare.
Castelul Bran se afla la 30 de km de Brasov, iar numele sau se leaga de legenda contelui Dracula. Ridicat in 1378, castelul a servit initial ca fortareata pentru trupele care au impiedicat armata Imperiului Otoman sa intre in Transilvania. Cum zona Bran-Moeciu este practic invadata de pensiuni particulare si turisti straini, trebuie sa stiti ca o camera la pensiune poate ajunge si la 400.000 lei, iar ca sa fiti siguri ca veti gasi locuri, trebuie sa faceti rezervare la Antrec. Un bilet de intrare la castel costa 50.000 lei, iar cine vrea sa-si pastreze amintirile pe pelicula mai achita 120.000 lei pe ora. Castelul poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 9-16. Cele mai aglomerate luni sunt iulie si august, cand se inregistreaza, in medie, 4.000 de vizitatori pe zi.
Castelul Tihuta, unde se afla mormantul domnitorului Vlad Tepes, se afla pe drumul care leaga Transilvania de Bucovina, mai exact la 50 km de Bistrita si 36 km de Vatra Dornei. Castelul a fost transformat in hotel, chiar inainte de Revolutie, atragand numerosi turisti straini. Asadar, daca sunteti dispusi sa platiti 1.300.000 lei pentru o camera dubla, puteti petrece noaptea la castel.
Alte puncte de atractie sunt Castelul Huniazilor, de langa Hunedoara, construit de Iancu de Hunedoara in 1443 -1447, precum si Castelul de la Ruginoasa (Iasi), unde este inmormantat domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
In cazul in care ati vizitat castelele din Romania si dispuneti de finantele necesare, puteti opta pentru nenumaratele castele si palate din Franta.
Aproximativ opt milioane de turisti viziteaza anual palatul Versailles, o capodopera arhitecturala si unul din cele mai mari palate din lume. Devenit muzeu in 1837, palatul se intinde pe 18.000 metri patrati, are 2.000 de ferestre, 700 de camere si include 1.800 de hectare de gradina. Constructia sa a fost inceputa in 1623, de catre regele Ludovic al XIII-lea, iar fiecare urmas al sau a mai adaugat cate ceva, pana cand a izbucnit Revolutia.
Numita si „Gradina regilor”, Valea Loirei a fost zona favorita a regilor Frantei din perioada Renasterii. Cele mai atragatoare pentru turisti sunt Azay le Rideau, Chambord, Chenonceau, Amboise. Ridicat pe o insula situata pe raul Indre, Castelul Azay le Rideau este construit in cel mai pur stil renascentist si este considerat o bijuterie arhitecturala. Castelul Chambord, rezultatul combinatiei dintre imaginatia lui Leonardo da Vinci si visele regelui Francois I, este o creatie grandioasa, cu 440 de camere. Supranumit Castelul Damelor, Chenonceau este construit pe un pod peste raul Cher, iar principala lui destinatie a fost de resedinta a amantelor regale. Aici puteti vedea, perfect conservate, mobilier si tapiterii din secolul al XV-lea. Amboise este insa considerat cel mai important castel al Renasterii, probabil datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Leonardo da Vinci.     

Excursii la castelele de pe Valea Loirei
Romantic Travel – Paris
Pret: 559 USD/persoana.
Servicii incluse: bilet de avion Bucuresti-Paris-Bucuresti, sase nopti cazare cu mic-dejun la hotel** in Paris, transferuri, abonament toate mijloacele de transport din Paris valabil cinci zile, abonament muzee valabil cinci zile.
Excursii suplimentare: Versailles – 32 USD (pretul include transportul si biletul de intrare la Palat); Fontainbleau si Barbizon – 52 USD (pretul include transportul si biletul de intrare); Castelele Loirei – 132 USD (pretul include transportul, biletele de intrare la Chambord, Cheverny si Chenonceau, masa de pranz).
Paralela 45 – Paris Si Valea Loirei
Pret: 690 USD + 2.000.000 lei/persoana.
Servicii incluse: bilet de avion Bucuresti-Paris-Bucuresti, transferuri, sase nopti cazare in hotel*** din Paris, tur panoramic de o jumatate de zi in Paris, croaziera pe Sena, excursie de o zi pe Valea Loirei, asigurare medicala. Se viziteaza: Muzeul Louvre, Cartierul Montmartre, Palatul Versailles, castelele Amboise, Chenonceaux, Barbizon, Fontainbleau.Taxa de viza nu este inclusa in pret.