Castelul Bran, istorie și mit. Un site care recomandă cele mai bune destinații turistice și locuri care merită vizitate spune că legenda lui Dracula a făcuut din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România și oferă un ghid de vizitare pentru cei interesați.
Site-ul paulmarina.com amintește că în 1897 romancierul irlandez, Bram Stoker, a publicat o carte numită „Dracula”.
Această poveste se află la originea oricăror filme și cărți povești despre vampiri, repetată în ultimii 127 de ani, iar castelul Bran a fost numit de atunci castelul Dracula.
Adevărul despre Dracula și Castelul Bran
Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârșit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stăpânul unui castel ridicat undeva, pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei.
Dracula este un personaj fictiv, numele lui derivând din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, renumit ca fiind un despot nemilos, însetat de sange.
Vlad al II-lea Drăculea, tatăl lui Vlad Țepeș, a fost membru al Ordinului cavaleresc al Dragonului, care lupta împotriva invadatorilor otomani și tătari.
Adevărul este că nici Vlad Țepeș nici Vlad al II-lea nu au stat vreodată la Castelul Bran. Bram Stoker a scris o ficțiune, Hollywood-ul a răspândit cu succes povestea, iar turismul a înflorit-o.
Oamenii asociază, în mod fals, castelul Bran cu poveștile cu vampiri
Acesta este motivul pentru care astăzi, oamenii asociază castelul cu poveștile cu vampiri și cu Dracula și, din păcate, acesta este singurul motiv pentru care mulți turiști vin să viziteze Castelului Bran din România, scrie sursa citată.
Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, Castelul Bran înseamnă mult mai mult.
După ce inițial a fost o fortăreață, în 1377 s-a construit Castelul, situat pe o rută comercială, de graniță, între regiunile Transilvaniei și Țării Românești.
A servit drept fortăreață medievală pentru sașii din Brașov, care au fost încurajați de regele Ungariei să se mute în zonă.
La ce te poți aștepta vizitând Castelul Bran
Iată cum descrie site-ul paulmarina.com experiența vizitării Castelui Bran:
Am mers cu mașina din Brașov, cel mai apropiat oraș, până în satul Bran. Drumul este complet nou, datorită fondurilor UE și dezvoltării în regiune și, prin urmare, a fost o călătorie fără complicații.
Satul Bran este micuț, dar nu ai cum să ratezi Castelul, deoarece este punctul de interes principal din zonă. Toate drumurile duc la Castelul cel mai vizitat din România!
Pe marginea drumului, lângă castel, care se află la doar 5 minute de mers pe jos, există mai multe opțiuni de parcare cu plată. Se poate plăti și cu carduri și cu numerar. Există și un autobuz care vă poate duce de la Brașov la Bran și înapoi.
Împrejurimile castelului Bran atrag turiștii cu numeroase tarabe unde se vând produse culinare tradiționale și suveniruri ieftine. Nu este cea mai bună experiență, în comparație cu vizitele pe care le-am făcute la alte castele din România. Produsele regionale ar fi fost mai potrivite și mai interesante!
Apoi intri în parcul regal și în stânga se află mai multe puncte de vânzare a biletelor. Un angajat vă poate ajuta cu orice sfat aveți nevoie.
Vi se vor prezenta câteva opțiuni de bilete, combinații și bilete pentru ocazii speciale, cum ar fi Halloween.
Un bilet obișnuit pentru a intra în castel costă 70 de lei sau aproximativ 16 USD și este valabil pentru ziua respectivă. Dacă îl cumpărați online, beneficiați de o valabilitate de 5 zile.
După aceea, veți merge pe un pasaj larg, pavat cu piatră, care duce la o scară și la intrarea în castel. Aici, se vor verifica biletele de acces în castel.
Interiorul Castelului
Castelul Bran este unul dintre cele mai mici castele vizitate vreodată! Este minuscul, dar e vizitat de armate de oameni, care merg în șir indian.
Pasajele și scările sunt abrupte și înguste.
Castelul in sine are farmecul lui, un farmec special al Transilvaniei, dar este un labirint.
Obiectele de fierărie din epoca medievală reamintesc meșteșugurile sașilor, care s-au stabilit în regiune în urmă cu aproape 1000 de ani.
O cameră mică, înghesuită, aflată la etajul superior, este dedicată romanului ”Dracula” al lui Bram Stoker, așa că majoritatea vizitatorilor se strecoară în această cameră.
Etajul 4 oferă o perspectivă asupra tradițiilor și personajelor mitologice ale regiunii.
La sfârșitul turului, veți ajunge într-o curte unde se află superba fântână medievală în care se aruncă monede și la magazinul de suveniruri.