Castelul din Gaziantep, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Turcia, a fost grav afectat după ce un cutremur puternic și replicile sale au zguduit, luni dimineață, 6 februarie, regiunea de sud a țării.

Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep au fost distruse de cutremur

Mai mulți martori au declarat că unele părți ale castelului s-au prăbușit, iar resturile s-au împrăștiat pe o șosea în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 din Turcia.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari.”, a relatat agenția de știri turcă de stat Anadolu.

De asemenea, cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castelul din Gaziantep, care a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial. Conform relatărilor oamenilor de istorie, clădirea impozantă a pornit de la un turn de veghe construit în perioada romană, în secolele II-IV d.Hr. Mai târziu, construcția a fost extinsă devenind un castel. La forma actuală, castelul a ajuns în perioada 527-565 d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian I.

Ucraina este gata să ofere ajutor Turciei după cutremurul de luni dimineață

Preşedintele Ucrainei a reacționat după ce Turcia a fost lovită de un cutremur în cursul nopţii de duminică spre luni.

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia. Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter, conform Reuters.

În acest sens, este important de precizat că Turcia a menţinut relaţii de cooperare atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, căruia i-a furnizat drone şi a mediat, alături de ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. De asemenea, Ankara şi-a exprimat sprijinul pentru a remedia conflictul armat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.