Castig de 75% din actiunile Banca Transilvania

Administratorii Bancii Transilvania si-au obisnuit actionarii cu capitalizarea profitului si repartizarea de actiuni gratuite. Desi conducerea bancii clujene nu a anuntat care va fi destinatia profitului realizat in anul 2001, analistii nu se indoiesc ca si in aceasta primavara actionarii vor primi dividende sub forma de actiuni in loc de bani gheata. "Transilvania este o banca inca mica din punctul de vedere al capitalului social si al activelor; astfel, probabilitatea capitalizarii profitului

Administratorii Bancii Transilvania si-au obisnuit actionarii cu capitalizarea profitului si repartizarea de actiuni gratuite. Desi conducerea bancii clujene nu a anuntat care va fi destinatia profitului realizat in anul 2001, analistii nu se indoiesc ca si in aceasta primavara actionarii vor primi dividende sub forma de actiuni in loc de bani gheata. „Transilvania este o banca inca mica din punctul de vedere al capitalului social si al activelor; astfel, probabilitatea capitalizarii profitului din 2001este foarte ridicata”, considera Cristi Rotaru, analist la societatea de valori mobiliare Active International.
Titlurile Banca Transilvania sunt printre cele mai lichide la Bursa de Valori. Interesul ridicat al investitorilor se datoreaza atat rezultatelor financiare constant bune, cat si cresterii, in timp, a valorii actiunilor. Daca nu se preteaza la speculatii (intrucat cotatiile nu inregistreaza variatii bruste), actiunile Banca Transilvania sunt potrivite pentru investitii pe termen mediu pana la un an. Plasamentul in aceste titluri ar putea aduce un castig de circa 75% in mai putin de 12 luni.
„Daca banca va capitaliza profitul din 2001 si alte fonduri proprii, este posibil sa distribuie actionarilor cate 0,8 – 0,9 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta, dupa ce isi va fi retinut sumele necesare ca rezerve, provizioane si, eventual, fond de participare a salariatilor la profit”, considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. Aceasta inseamna ca cine plateste astazi 3.000 lei pentru o actiune cumpara de fapt 1,8 – 1,9 actiuni cu pretul real de 1.580 – 1.670 lei. Experienta anilor trecuti arata ca dupa repartizarea actiunilor gratuite cotatia bursiera scade puternic, dar revine la valorile anterioare in circa noua – zece luni. Astfel, actiunile achizitionate in prezent cu pretul real mentionat, vor putea fi vindute spre sfarsitul anului cu circa 3.000 lei.
Anul trecut, Banca Transilvania a capitalizat profitul, repartizand 0,85 actiuni gratuite pentru o actiune detinuta. Cotatia bursiera a scazut pana la 1.350 lei, la inceputul lunii martie, insa in cursul lunii noiembrie a ajuns, din nou, la 2.900 lei.