În ianuarie, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8%, la 2.484 lei, faţă de luna ianuarie a anului trecut.
În februarie, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi lună a anului precedent a fost de 106,2%.
Indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – n.r.) a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2018.
În februarie, faţă de ianuarie, creşterile câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 12,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun.
Cea mai mare scădere, în februarie faţă de ianuarie, a fost de 7% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
”În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.