Au crescut salariile din România! Cine primește peste 10.000 de lei pe lună

salariu, salariul minim

SURSA FOTO: Dreamstime

Institutul Naţional de Statistică a publicat luni, 13 decembrie, noi date despre câştigul salarial mediu net din România. Potrivit cifrelor oficiale, acesta a urcat la 4.692 lei în luna octombrie. Poate fi observată o creștere de 2,2%, comparativ cu septembrie.

Așadar, câștigul salarial mediu net în luna octombrie a urcat la 4.692 lei, conform cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este vorba despre o creştere cu 99 lei sau 2,2% faţă de luna septembrie 2023.

Câştigul salarial mediu brut a fost 7.509 lei

La rândul lui, câştigul salarial mediu brut a fost 7.509 lei. Comparativ cu luna septembrie, a fost înregistrată o creștere de 159 lei, respectiv 2,2%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei. Este vorba despre 11.127 lei. În această categorie au fost incluse de activitățile de servicii informatice.

Cele mai mici au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante. Este vorba despre 2.591 lei. Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 17,1%.

Nivelul câştigului a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic

Cifrele publicate de INS arată că nivelul câştigului salarial mediu net a crescut, comparativ cu luna septembrie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic.

S-a întâmplat ca urmare a aplicării prevederilor legale:

  • acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite);
  • drepturi în natură şi ajutoare băneşti;
  • sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în următoarele domenii

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în următoarele domenii. Este vorba despre:

  • fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – plus 10,3%;
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – între 6% şi 7,5%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative reduceri s-au înregistrat în următoarele domenii

Cele mai semnificative reduceri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în:

  • extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,1%;
  • fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – minus 15,1%.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2023 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1,9%).

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,7%).

Indicele câştigului salarial real a fost 108,4% în luna octombrie 2023 faţă de luna octombrie 2022 şi de 101,6% în luna octombrie 2023 faţă de luna septembrie 2023.