Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în luna august. Cifre oficiale INS
Așadar, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, suma fiind de 8.377 lei.
De asemenea, cele mai mici valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, suma fiind de 1.957 lei.
„În luna august 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.487 lei, în scădere faţă de luna precedentă, cu 58 lei (-1,6%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei). Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%”, a transmite Institutul Național de Statistitică (INS).
Indicele câştigului salarial real a fost 101,2%
De asemenea, indicele câştigului salarial real a fost 101,2% pentru luna august 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% pentru luna august 2021 faţă de luna precedentă.
Totodată, cifrele INS arată că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători.
Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Ce a determinat scăderile câştigului salarial mediu net?
În luna august 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.
Scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.