Salarii de peste 10.000 de lei în România! Cine sunt cei care pot primi banii deja

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Câștigul salarial mediu a fost de 4.593 lei în septembrie 2023, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Veniturile fost majorate cu 1,4% față de august.

Câștigul salarial mediu a fost de 4.593 lei în septembrie 2023

În luna septembrie 2023, câștigul salarial mediu brut în România a atins suma de 7.350 lei, reflectând o creștere de 1,3% față de luna august. Totodată, câștigul salarial mediu net a ajuns la 4.593 lei, evidențiind o creștere de 1,4% comparativ cu luna anterioară, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Un aspect interesant este faptul că cele mai mari câștiguri salariale medii nete au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, atingând suma de 11.450 lei. La polul opus, sectoarele hotelurilor și restaurantelor au înregistrat cele mai scăzute câștiguri, cu o medie de 2.524 lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere semnificativă de 14,7%. Această evoluție pozitivă poate fi atribuită în mare măsură acordării de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești în diverse sectoare.

Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale

În ceea ce privește variațiile sectoriale, s-au înregistrat creșteri notabile în:

  • fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (23,2%)
  • extracția petrolului brut și a gazelor naturale, tăbăcirea şi finisarea pieilor, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (între 4,0% și 7,5%)
  • fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea băuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (între 2,5% și 3,5%)

Creșterile au fost determinate de performanțele de producție sporite sau de încasări mai mari în funcție de contracte și proiecte.

SURSA FOTO: Dreamstime

Domeniile cu cele mai mici creșteri salariale

Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net au fost generate de:

  • acordarea în lunile anterioare de prime ocazionale
  • drepturi în natură
  • ajutoare bănești
  • nerealizările de producție sau încasările mai mici în funcție de contracte și proiecte

Totodată, angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici au contribuit și ele la scăderi în unele sectoare economice.

În ceea ce privește variațiile sectoriale, s-au înregistrat scăderi notabile în:

  • extracţia minereurilor metalifere (11,0%)
  • intermedieri financiare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (între 4,0% și 6,0%)
  • fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură şi exploatare forestieră, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (între 1,0% și 2,0%)

În ceea ce privește sectorul bugetar, în luna septembrie 2023, avem următoarele date:

  • creștere cu 4,3% a câştigului salarial mediu în învățământ
  • creștere cu 2,3% a câştigului salarial mediu în sănătate şi asistență socială
  • creștere cu 1,4% a câştigului salarial mediu în administraţia publică