Piata futures de la Sibiu a fost dominata in perioada 19 – 25 iulie de contractele avand ca activ moneda europeana (raportul leu/euro si paritatea euro/dolar). Hedgerii au ales scadentele mai indepartate, in timp ce speculatorii au ales contractele euro/dolar pe iulie.
Evolutia pietei valutare, unde in penultimele doua saptamani ale lunii s-a inregistrat o crestere a cererii, a dus la marirea pretului futures a contractului leu/dolar, cu scadenta lunara. „Luna iulie a fost una usor diferita de cele precedente, comenta un broker sibian. Inceputul ei a fost dominat de interventia BNR in momentul in care cursul parea sa o ia foarte rapid in sus, ca urmare a presiunii exercitate de banci, care aveau in conturi un surplus de 3.000 miliarde lei, prin reducerea rezervei minime obligatorii. A urmat o perioada in care oferta a crescut considerabil, pentru ca in ultimele zile BNR sa lase piata sa evolueze liber, constienta fiind ca inflatia va creste oricum, dupa marirea pretului la energie si combustibili”, a incheiat brokerul.
Primele contracte pe iulie s-au tranzactionat la pretul de 30.800 lei, fiind vorba de o operatiune de hedging. A urmat apoi o scadere, in data de 11 iunie dolarul coborand la 29.818 lei, valoare foarte apropiata de cursul mediu pe care dolarul urmeaza sa il aiba in data de 31 iulie. Moneda americana a a fost cotata la inceputul perioadei amintite la 29.565 lei, dupa doua zile aceasta urcand la 29.600 lei. Miercuri, 25 iulie, pretul dolarului a fost stabilit la 29.610 lei, pentru ca a doua zi, cumparatorii sa anunte preturi de 29.582 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 29.625 lei.
Joi, 26 iulie, au reaparut cotatiile de cumparare pentru august. Daca la inceputul lunii acestea au fost de 30.020 lei, cotatiile au scazut pana la 29.950 lei, cumparatorii fortand piata, dupa ce vanzatorii anuntasera cotatii de 30.200 lei. „In august, rata inflatiei va fi mai mica decat cea din iulie, care va depasi, probabil, 2%, aprecia un operator. Oricum, vom asista la depasirea pragului de 30.000 lei/dolar, ceea ce ma face sa cred ca primele contracte se vor tranzactiona in jurul valorii de 30.050 – 30.100 lei”.
Hedgingul este o „polita” de asigurare valutara
Declaratiile mai putin optimiste ale presedintelui Bush si a ale lui Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale Americane, au avut un efect negativ asupra paritatii dolar/euro, moneda unica intrand intr-un puternic ascendent, aceasta reusind sa depaseasca in piata FOREX, in dimineata zilei de 26 iulie, pragul de rezistenta de 88 de centi. De altfel, analistii internationali considera ca noul prag suport al euro este cel de 87 de centi. In asemenea conditii, exportatorii romani nu au decat motive de satisfactie. In schimb, importatorii s-au vazut pusi la zid de aceasta evolutie, ei trebuind sa plateasca pentru un euro, in data de 25 iulie, mai mult cu 1.140 lei fata de inceputul lunii. Acest risc ar fi putut fi depasit cu usurinta, daca ei ar fi apelat la hedging, prin care ar fi putut sa isi acopere orice schimbare a cursului de schimb leu/euro.
Alice Oprea, director tranzactii futures la bursa din Sibiu, comenteaza o operatiune de hedging: „Un exemplu de hedging „consacrat”, pe raportul leu/euro, a fost initiat in 19 iulie. Preturile futures la care au fost tranzactionate cele 500 de contracte au fost 25.700 – 25.710 lei/euro pentru sfarsitul lunii iulie, sub cursul mediu al euro din aceeasi zi, care a fost de 25.783 lei. Luand in calcul cotatia futures a dolarului pentru aceeasi scadenta, hedgingul a fost initiat la un nivel al raportului international euro/dolar de 87 centi, in jurul caruia au oscilat cotatiile spot si futures mai multe zile consecutive”, a incheiat Oprea. In aceeasi zi au fost tranzactionate 500 optiuni CALL la un pret de exercitare de 25.550 lei, cu prime cuprinse intre 465.000 – 481.000 lei, fiind vorba probabil de acelasi hedger, care a incercat astfel sa isi acopere riscul unei deprecieri a euro.
In data de 24 iulie au avut loc mai multe operatiuni de hedging pentru scadente mai indepartate. Astfel, primele contracte pe august au fost tranzactionate la un pret de 26.400 lei, ceea ce indica speranta in mentinerea euro pe un trend ascendent. In schimb, in piata options un speculator a cumparat optiuni PUT la un pret de exercitare de 26.400 lei, cu prime de 200.000 lei/optiune, acesta asteptandu-se la deprecierea euro in august. Pentru scadenta septembrie, pretul de cotare al euro a crescut de la 26.500 lei la 27.000 lei.
Piata euro/dolar
este cea mai atragatoare
Directorul de tranzactii futures al BMFMS considera ca o alta piata care poate oferi posibilitati de hedging este cea a paritatii euro/dolar, care a depasit stadiul pur speculativ. „Brokerii si-au dezvoltat, cu timpul, strategii din ce in ce mai complexe de hedging, oferind in prezent clientilor exportatori sau importatori solutii care utilizeaza contractele euro/dolar, explica Alice Oprea.
Motivele care au determinat elaborarea unor astfel de strategii putin mai complexe sunt usor de dedus. Piata euro/dolar este foarte lichida si de aici apar o serie de avantaje: pozitiile deschise se pot lichida cu usurinta in piata in orice sesiune de tranzactionare, clientul, si implicit brokerul acestuia, nemaifiind in situatia de a se confrunta cu riscul de contrapartida si sa astepte, in ultima instanta, scadenta; cotatiile sunt mult mai obiective decat pe o piata mai putin lichida, brokerul gaseste mult mai usor si mai rapid preturi convenabile pentru strategia pe care a creat-o; se pot „rula” mai eficient contractele de pe o scadenta pe alta, iar la sfarsitul lunii, practic, nu putem vorbi de diferente de pret intre scadenta curenta si scadenta urmatoare si, nu mai putin important, sumele imobilizate (marjele) sunt cele mai mici.
Prezenta hedgerilor este usor de identificat, prin cresterea numarului de pozitii deschise din primele zile de tranzactionare si pana la scadenta si prin numarul mare al pozitiilor deschise mentinute o perioada lunga”, a incheiat Oprea.
Castiguri la ruleta euro
2 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 2 august 2001, 15:00
Piata futures de la Sibiu a fost dominata in perioada 19 - 25 iulie de contractele avand ca activ moneda europeana (raportul leu/euro si paritatea euro/dolar). Hedgerii au ales scadentele mai indepartate, in timp ce speculatorii au ales contractele euro/dolar pe iulie.Evolutia pietei valutare, unde in penultimele doua saptamani ale lunii s-a inregistrat o crestere a cererii, a dus la marirea pretului futures a contractului leu/dolar, cu scadenta lunara. "Luna iulie a fost una usor diferita de ce
Etichete: arhiva,
euro/dolar,
futures,
hedging,
iulie,
scadenta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook