Castiguri mici, de sezon

Analistii considera ca evolutia Bursei se datoreaza, in cea mai mare parte, reducerii dobanzilor practicate de bancile comerciale, tinand cont de lichiditatea relativ redusa de la bursa. Volumul tranzactiilor se mentine in limitele obisnuite ale unei luni de vara, insa putini sunt dispusi sa vanda la preturile actuale.Actiunile s-au dovedit a fi, in mod evident, cea mai buna investitie a acestui an, majoritatea investitorilor asteptand toamna pentru a-si majora profiturile. Prima jumatate a anul

Analistii considera ca evolutia Bursei se datoreaza, in cea mai mare parte, reducerii dobanzilor practicate de bancile comerciale, tinand cont de lichiditatea relativ redusa de la bursa. Volumul tranzactiilor se mentine in limitele obisnuite ale unei luni de vara, insa putini sunt dispusi sa vanda la preturile actuale.
Actiunile s-au dovedit a fi, in mod evident, cea mai buna investitie a acestui an, majoritatea investitorilor asteptand toamna pentru a-si majora profiturile. Prima jumatate a anului este considerata ca fiind una dintre cele mai bune perioade din istoria BVB. Castigurile obtinute cu actiuni precum SIF, BRD, Artic, Petrom sunt de peste 100% pentru primele sase luni, si se asteapta ca aceste titluri sa aduca in continuare profituri. Chiar daca nimeni nu se mai asteapta sa isi mai dubleze inca o data profitul in urmatoarele cinci luni, cat au mai ramas pana la sfarsitul anului, se mizeaza pe castiguri superioare altor plasamente. tinand cont ca dobanzile au coborat la valori efective lunare sub 2% iar devalorizarea monedei nationale este mai mica decat rata inflatiei, bursa devine tentanta pentru plasamente.
Brokerii se asteapta ca peste o luna sa inceapa achizitiile de actiuni la societatile care au platit anual dividende actionarilor. In ultimul timp s-a constatat ca investitorii si-au devansat termenele la care incep achizitiile societatilor sigure, precum BRD, Banca Transilvania, Societatile de Investitii Financiare, fiind preferat un profit cert. Insa actuala evolutie a BVB demonstreaza ca tranzactiile cu actiuni de la Bucuresti nu sunt deloc influentate de mersul marilor burse europene si americane, care, in aceste zile, au cunoscut unele din cele mai abrupte scaderi din ultimii ani.
Fondurile mutuale care detin pachete importante de actiuni in activul net au avut cresteri saptamanale foarte bune, reusind aprecieri de peste 2%. Acestea se si claseaza pe locul secund din punct de vedere al profiturilor, cresterile lor fiind sustinute de titlurile cotate la BVB. Nu este inca certa o apreciere continua din acest moment a actiunilor, dar brokerii considera ca eventualele scaderi ale preturilor actiunilor nu vor fi de durata, marcand, cel mult, o perioada de stabilitate. Dintre toate plasamentele, cei care au mizat pe cursul de schimb n-au avut decat de pierdut, dolarul scazand, in ultima luna, in raport cu leul.    

Fondurile au crescut pe toata linia, nefiind inregistrate reduceri ale valorii titlurilor de participare. Castig de cauza a avut tot fondul Napoca, inregistrand o crestere saptamanala de 2,24%. Restul fondurilor au avut cresterile saptamanale obisnuite cuprinse, in medie, intre 0,33 si 0,45%. Reducerea randamentelor la titluri de stat se observa din ce in ce mai pregnant, aprecierea saptamanala a fondurilor exclusiv monetare coborand sub 0,4%. Cu toate acestea, riscul zero al titlurilor de stat continua sa atraga investitorii care prefera, in primul rand, siguranta plasamentului.

Dupa cum era de asteptat, bancile comerciale au urmat rapid cursul imprimat de Ministerul Finantelor, care a coborat dobanda pentru titlurile de stat pentru populatie la 25% pe an. Ofertele pentru depozitele constituite la termen s-au apropiat foarte mult, variind intre 23% pe an, la o luna, si maximum 25,5% pe an, in cazul celor pe sase luni.
Este cea mai mica diferenta a nivelurilor dobanzilor inregistrate de la inceputul anului. La termenul de o luna, dobanda efectiva a coborat, pentru prima data, sub 2% lunar, reducere sprijinita si de aprecierea relativa a monedei nationale. Chiar si in aceste conditii, dobanzile se vor mentine in domeniul real pozitiv, rata inflatiei pentru luna iulie nefiind prognozata peste 1,5%.
Luna iulie a marcat si inversarea rolurilor intre dolar si euro. Dintre valute, plasamentele in euro s-au dovedit a fi mai profitabile. Dolarul american, desi a revenit la aceeasi paritate cu euro, se dovedeste a fi cea mai neinspirata alegere pentru investitii. Diferenta de curs leu-dolar s-a situat in domeniul real negativ, mai mica decat rata inflatiei, deci nu s-a realizat nici conservarea puterii de cumparare a sumei investite la inceputul anului.
Pana la sfarsitul anului, analistii se asteapta ca reducerile pentru dobanzile bonificate la depozite sa se efectueze intr-un ritm mai lent. Daca in primele sase luni dobanzile s-au redus, in medie, cu 15%, in partea a doua a anului acestea vor mai scadea cu aproximativ inca cinci procente.

Bancile Piraeus si Volksbank au redus cu 2% nivelul dobanzilor bonificate pentru depozitele la o luna. Cu toate aceste reduceri, ecartul fata de marile banci, BCR si BRD, care ofera numai 20% pe an, se mentine foarte ridicat. Pentru perioada urmatoare nu este de asteptat ca dobanzile sa scada, totusi, sub 20% pe an.

Si la acest termen s-au efectuat reduceri de 2- 3%, plafonul maxim fiind stabilit la 24,5% pe an. Marea majoritate a bancilor s-a stabilit la un nivel al dobanzilor de 23% pe an, palier care va rezista cu siguranta pana la sfarsitul lunii august. Comparativ cu evolutia probabila a ratei inflatiei, depozitele la trei luni pot fi cele mai profitabile.

Emisiunea de certificate de trezorerie pentru populatie este bonificata de Ministerul Finantelor cu 25% pe an. Acesta este motivul pentru care bancile au redus cu circa 3% cele mai bune oferte pentru depozitele constituite pentru acest termen. Pe sase luni, diferenta dintre cea mai mare si cea mai mica dobanda este minima.    

Brokerii considera ca vor creste actiunile societatilor care au inregistrat profituri bune pe primul semestru al anului. Cele mai atractive vor fi in continuare cele cinci societati de investitii financiare si societatile de la care se asteapta distribuirea de dividende pentru anul in curs. Este de asteptat ca valoarea dividendelor sa fie superioara dobanzilor bancare, ceea ce va determina cresterea sumelor investite la bursa. Schimbarea legislatiei bursiere, care permite investitorilor cu detineri de peste 90%, sa delisteze companiile la care sunt actionari dupa lansarea unei oferte publice de preluare, va face atractive societatile aflate in aceasta situatie. Principalele tinte vor ramane, si in perioada urmatoare, BRD, Banca Transilvania, cele cinci SIF-uri, Petrom, actiunile acestora fiind in prezent subevaluate. Insa nu sunt excluse surprizele provocate, in primul rand, de eforturile de preluare a altor societati listate la Bursa. Azomures, Policolor sau Impact nu pot fi excluse din calcul pentru decizia de a investi la Bursa.