Clienții care vor să acceseze astfel de produse trebuie să dispună de o sumă minimă, care variază de la bancă la bancă. În unele cazuri, în funcție de valoarea depusă se poate aplica un procent de dobândă mai mare. La Banca Românească, spre exemplu, pentru a deschide conturi de economii sunt necesare sume de 1.000 lei, 250 euro sau 250 dolari. La Millennium Bank, suma minimă pentru deschiderea unui cont de economii este de 300 lei, respectiv 100 euro.
Clienții pot păstra sumele disponibile și pe termen foarte scurt, beneficiind în același timp de o dobândă calculată zilnic la sold. Se pot efectua oricând depuneri/retrageri noi din acest cont, precum și transferuri din și către contul curent deținut de client, fără a afecta dobânda (clientul primește în continuare dobânda la sumele rămase în cont).
În plus, este posibilă efectuarea de transferuri între conturile de economii și contul curent, si chiar setarea de Standing Order pentru plăți și transferuri ­regulate, după cum susțin reprezentanții BCR.
Dobânzi în cădere liberă
Pentru conturile de economii în lei, dobânzile variază între 5% (la BCR și Unicredit) și 7,75% (la Intesa Sanpaolo). Pentru un cont de economii deschis la Alpha Bank sau Millennium, clientul primește o dobândă de 7%. Deținătorii conturilor de economii în euro pot primi o dobândă de 3,5% la Intesa Sanpaolo, 3,25% la Alpha Bank. Cele mai mici dobânzi se înregistrează la Unicredit (1,5%), Procredit și BCR (2% – în medie).
Comparativ cu nivelul de la începutul anului curent, dobânzile sunt mai mici, acest lucru văzându-se cel mai clar la dobânzile conturilor în lei. Spre exemplu, Alpha Bank a avut în ianuarie o dobândă de 10,25%, mai mare cu 3,25% decât în luna curentă. La ATE Bank, dobânda a scăzut de la 8,5% la 5,75%, în același interval.
Clienții de la Intesa Sanpaolo Bank pot primi, printr-un plan de acumulare, începând cu anul al doilea de economisire, un bonus de dobândă de 0,25% (în anii doi și trei), 0,35% (anii patru și cinci) și începând cu anul șase, un bonus de 0,5%, adăugate la dobânda standard de 7,75% pentru conturile de economii în lei și 3,5% pentru conturile în euro. Suma minimă de deschidere este de 40 lei, respectiv zece euro.
Bonusuri de compensare
Pentru a-și păstra clienții, băncile lansează în perioada curentă promoții. Beneficiarii contului de economisire Alpha Dreams de la Alpha Bank, cont destinat minorilor, pot deține simultan câte un cont activ în euro, lei sau dolari. Sumele minime de deschidere a conturilor sunt: 40 lei, zece euro, respectiv 15 dolari.
În perioada 21 septembrie – 31 decembrie 2010, toate persoanele fizice care deschid sau deţin la momentul începerii promoţiei un produs de economisire Alpha Dreams, în lei, euro sau dolari, vor primi un voucher de „Pachet standard“, ce include mai multe servicii medicale dacă alimentează contul de economisire Alpha Dreams cu o sumă minimă de 200 lei, 50 euro sau 50 dolari în perioada campaniei promoționale și nu vor face nicio retragere de bani din cont pe perioada de valabilitate a voucherului de asistență medicală (două luni). În mod similar funcționează și Pachetul Extins, sumele minime ce trebuie depuse fiind de 400 lei, 100 euro sau 100 dolari. Perioada de valabilitate în acest caz este de șase luni.
În plus, în luna iunie, în fiecare an, Alpha Bank dublează rata dobânzii standard oferită clienților ce au împlinit cel puțin nouă luni de activitate a contului Alpha Dreams, dublul dobânzii oferindu-se pe întreaga perioadă a lunii.
Eliza Erhan, director dezvoltare produse retail în cadrul băncii Millennium, este de părere că vor crește sumele economisite prin intermediul acestor produse care combină avantajele depozitelor la termen (dobânzi ridicate) cu cele ale conturilor curente (flexibilitate).
"Tendința este confirmată deja, cel puțin în rândul clienților Millennium Bank, având în vedere că în cursul anului 2010 s-au dublat fondurile deținute de clienții noștri în conturile de economii", susține aceasta. Și reprezentanții Procredit Bank consideră că în perioada următoare piața acestor produse se va dezvolta, ținând cont de nevoia de flexibilitate a deponenților, care doresc tot mai mult să aibă acces permanent și nerestricționat la fondurile lor.