Investitorii au început să îşi marcheze câştigurile rezultate din creşterile din ultimele 12 luni ale cotaţiilor. Vânzările în profit au fost mai puternice, săptămâna trecută, decât posibilitatea obţinerii de dividende de la companii, iar situaţia ar putea continua.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a „reuşit“, după aproape trei luni, să evolueze negativ patru şedinţe consecutive. Cât de mare va fi scăderea la momentul încheierii nu se ştie, însă părerea generală din piaţă este că o corecţie majoră ar trebui să aibă cel puţin 30%. Perioada din prezent este, în mod normal, destinată achiziţiilor pentru înregistrarea ca acţionari la data necesară obţinerii de dividende pentru anul trecut, însă creşterea susţinută din ultimele luni a dus la profituri. Cu alte cuvinte, se preferă vânzarea pentru a nu pierde câştigul în cazul unei corecţii. „Cele mai importante companii de pe bursă se tranzacţionează cu premium sau foarte aproape de valoarea corectă, ceea ce duce la marcări de profituri din partea participanţilor cu estimări sub sau la consensus“, spune Andreea Gheorghe, director, Departament Analiză la Intercapital Invest.
Societăţile de investiţii financiare (SIF), care continuă să ocupe o bună parte din lichiditatea pieţei, au coborât chiar mai mult decât media, consemnând cinci şedinţe consecutive de depreciere, indicele BET-FI ajungând sub valoarea de 30.000 de puncte pentru prima dată în ultima lună. SIFurile au raportat profituri cumulate, în primul trimestru, de 26,6 milioane lei, principala sursă fiind veniturile obţinute în urma vânzării participaţiilor de la Banca Română de Dezvoltare – Groupe Société Générale, unde dividendele vor lipsi în acest an. Vânzările de titluri SIF au fost susţinute de marcări de profit, dar şi de necesitatea reducerii deţinerilor mai mari de 1%, deoarece la sfârşitul acestei luni trebuie să se facă raportarea către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Indicele BET-FI a pierdut aproape 9% în cele cinci şedinţe de scădere.
Veştile bune pentru BVB vin din zona posbilelor listări de anul acesta. Dacă recent s-a anunţat că urmează urcarea bursei pe propria platformă, mai aflăm şi că Fondul Proprietatea are şanse reale de a se lista anul acesta.
Înregistrarea Fondului ca organism de plasament colectiv, una dintre condiţiile viitoarei listări, va fi realizată până la sfârşitul lunii mai. Totodată, în cazul în care intenţia Guvernului de a vinde prin intermediul bursei participaţii în valoare de un miliard de euro se va realiza, free-float-ul bursei se va îmbunătăţi considerabil. „Listarea Fondului Proprietatea şi listarea celorlalte participaţii ale statului anunţate ar urca free-float-ul BVB la 4,78 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere cu 71% a activităţii bursiere din România“, spune Andreea Gheorghe.
Conform calculelor Intercapital Invest, free-float-ul BVB (numărul acţiunilor libere la tranzacţionare) este, în prezent, de 2,78 miliarde euro, circa 11% din capitalizarea bursieră totală.
Cele mai importante companii de pe bursă se tranzacţionează cu premium sau foarte aproape de valoarea corectă.
Andreea Gheorghe, Director Departament Analiza al Intercapital Invest
11% este procentul reprezentat de valoarea free-float-ului de la BVB în prezent, respectiv 2,78 mld. euro, raportat la capitalizarea pieţei, de 25 miliarde euro