Acestia au fost nevoiti sa-si modernizeze retelele datorita competitiei si necesitatii de a castiga cote cat mai mari de piata in domeniile in care activau. Cert este ca eforturile investitionale din trecut se vor traduce in beneficii de la 1 ianuarie 2003. Segmentul de piata vizat in special de acesti actori va fi reprezentat de companii.
Practic, companiile de cablu, care detin in total peste trei milioane de abonati, ar putea fi niste furnizori ideali pentru telefonia fixa locala, insa nivelul scazut al abonamentelor ii impiedica sa realizeze investitii in echipamente de securizare, multiplexare si demultiplexare, absolut indispensabile. „Investitia totala pentru cablarea intregii Romanii cu fibra optica poate fi cuprinsa intre 700 milioane si un miliard de dolari”, sustine Valentin Negoita, director executiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu din Romania.
Cu toate acestea, grupul RCS&RDS a mizat destul de mult pe liberalizarea pietei de telefonie fixa. In acest sens, grupul a demarat un proiect pilot de telefonie fixa prin cablu in Bucuresti, Arad si Oradea, finantat de Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare (TDA) cu un imprumut nerambursabil de peste 300.000 USD.
„Investitia totala pentru dezvoltarea infrastructurii nationale de telecomunicatii va fi de aproximativ 100 milioane USD, cea mai mare parte din acest proiect investitional urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2002”, declara Alexandru Oprea, director general RCS&RDS. Grupul, detinut in proportie de 30% de fondurile de investitii Quadrant si European Privatization and Investment Corporation (EPIC), intentioneaza sa obtina finantare atat din resurse proprii, cat si din fonduri atrase: credite bancare sau plasamente private.
Astral Telecom, operatorul de cablu cu cei mai multi abonati din Romania, 650.000, detinand 20% din piata, se afla inca in expectativa in ceea ce priveste intrarea pe piata de telefonie fixa. „Castigul financiar efectiv in aceasta piata va veni de la segmentul convorbirilor internationale si din abonamentele facute de firme. Unele dintre cele mai mari astfel de firme sunt in proprietatea statului si cred ca vor mentine relatia cu RomTelecom. Vom intra cu siguranta pe piata de anul viitor, dar nu de la 1 ianuarie, si ne vom axa pe segementele international si clienti casnici”, explica Aurel Costea, director general Astral.
Furnizorul de Internet PCNet a realizat 80% din investitia necesara modernizarii retelei. „Pentru a putea furniza servicii de telefonie fixa, am investit aproape un million de dolari”, spune Mihai Batraneanu, presedintele PCNet. Compania va merge pe o solutie DSL, cu aplicabilitate speciala in transmisia de voce. „Pe langa oferta adresata companiilor, pentru care deja furnizam retele virtuale private, ne vom adresa si utilizatorilor casnici, prin lansarea de voice-card-uri, cu valori intre 5 si 20 USD. Estimez ca tarifele vor scadea cu pana la 40%”, adauga Batraneanu.
Presedintele PCNet crede ca in primele sase luni de la liberalizare va atrage 2.000 de firme si 100.000 de clienti rezidentiali. In prezent, compania are deja 1.200 de clienti de Internet pe banda larga si 72.000 de utilizatori prin dial-up.
Operatorul de telefonie mobila Orange va da in folosinta, pana la sfarsitul anului 2002, o retea de fibra optica cu o lungime totala de 1.500 de kilometri, investitia totala fiind de 20 de milioane de euro. Avantajele imediate ale folosirii acestei retele vor fi, pe langa calitate, eliminarea costurilor din inchirierea liniilor de la RomTelecom, posibilitatea de a concepe oferte speciale si reducerea costurilor pentru clientii care poarta convorbiri internationale.
Interesant este ca parerile operatorilor care ar putea intra pe aceasta piata de la anul sunt impartite in privinta schimbarilor care vor interveni imediat dupa momentul liberalizarii. Unii cred ca trenul ar trebui prins chiar dupa Anul Nou si, ca atare, se pregatesc pentru o astfel de miscare, altii considera ca lucrurile se vor misca mai greu si ca monopolul RomTelecom va continua sa domine anumite segmente din piata: convorbirile locale si marile institutii cu capital de stat.
„Estimez ca in primele sase luni de la liberalizare, baza de clienti de telefonie fixa a PCNet va numara 2.000 de firme si 100.000 de clienti rezidentiali.”
Mihai Batraneanu, presedinte PCNet
Investitiile companiilor In retele si lungimea acestora
Compania Investitia Km de retea Tipul tehnologiei
RCS 100 milioane USD 4.000 fibra optica
PCNet 1 milion USD* – echipamente DSL**
Orange 20 milioane euro 1.500 fibra optica
Astral Telecom peste 15 milioane USD 650 fibra optica
Nota: * Investitie doar pentru a furniza servicii de telefonie fixa
** PCNet foloseste reteaua de fir de cupru a RomTelecom