Utilizatorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o pereche de căşti wireless, vânzările acestor produse fiind în continuă creştere.
Căștile fără fir au avut cea mai importantă dezvoltare din categoria telecom, fiind la finalul celui de-al patrulea trimestru al anului 2017 la un nivel valoric dublu față de trimestrul patru din 2016, conform datelor companiei GfK. Căştile fără fir se află şi în top 10 căutări pe eMAG, cel mai mare magazin online din regiune. Evoluţia tehnologiei Bluetooth, introducerea sistemului de anulare a zgomotului şi decizia unor producători de telefoane de a elimina mufa jack a făcut ca segmentul căştilor fără fir să crească considerabil. Dacă în Statele Unite căştile produse de Apple (Beats Electronic) şi Bose sunt cele mai populare, în Europa şi pe plan local utilizatorii au de ales dintr-o gamă variată, de la producători precum Sennheiser, Sony, Grado, Yamaha, AKG, Beyerdynamic, Philips, Koss, Denon, Jabra, Plantronics, JBL, Panasonic, Shure etc.
În trecut, căştile fără fir nu aveau o reputaţie prea bună, iar calitatea audio nu se ridica la nivelul aşteptărilor din cauza versiunilor limitate ale protocolului Bluetooth. De la versiunea Bluetooth 3.0 lăţimea de bandă a crescut, la fel şi calitatea audio. În prezent, utilizatorii au la dispoziţie o gamă variată de căşti fără fir. Pe piaţă există modele de formate diferite, care intră în ureche, se pun pe ureche sau care acoperă urechea complet. La achiziţionarea unor căşti fără fir trebuie să ţii cont de mai multe elemente. Unul dintre cele mai importante este autonomia. Degeaba ai o pereche de căşti care nu are fire şi care funcţionează de la o distanţă de zece metri, dacă autonomia este mică. Dacă ai de gând să le foloseşti şi în exterior, atunci funcţia de anulare a zgomotului trebuie să fie prezentă. Denumită noise-cancelation, această funcţie permite utilizatorului să folosească căștile în medii zgomotoase și să se poată bucura de audiție la parametrii doriți. La fel de importantă este şi greutatea căştilor, aşa că nu neglija acest aspect. Căştile fără fir sunt mai grele decât un model echivalent cu fir. Pe lângă aceste caracteristici importante pentru căștile fără fir, utilizatorii se pot uita şi la alte specificaţii care i-ar putea interesa în mod particular, precum NFC, care permite „împerecherea“ rapidă dintre căști și telefon, carcasa rezistentă la apă sau dispunerea butoanelor de control.
Riscul ascultării la volum maxim
Studiile au arătat că ascultarea la volum maxim pentru o perioadă îndelungată de timp poate duce la pierderea auzului. Dacă nivelul sonor din căşti nu este foarte mare, persoanele care ascultă muzică nu sunt predispuse la riscul de a avea probleme cu auzul. Dacă muzica este ascultată foarte tare, efectele negative pot apărea în câţiva ani şi pot duce la pierderea auzului. Cei mai expuşi la risc sunt tinerii şi copiii.
Scurt istoric
La început erau masive şi greu de purtat, fiind folosite în special de operatorii radio, în centralele telefonice şi în alte domenii conexe. Primele căşti ergonomice, care puteau fi purtate o perioadă mai lungă, au fost create de către americanul Nathaniel Baldwin. Acest lucru se întâmpla în anul 1910. La sfârşitul anilor 1930, căştile au început să fie comercializate sub un design mai agreabil de către firma Beyerdynamic. În anul 1937, compania germană a început producţia căştilor DT 48, care s-au aflat în producţie până în 2012. Primele căşti stereo au fost inventate în anul 1943 de interpretul de jazz John C. Koss. Revoluţia căştilor a început odată cu inventarea walkman-ului, introdus pe piaţă în anul 1979 de către japonezii de la Sony. Walkmanul este un strămoş al MP3-Player, dar care folosea casete cu bandă de magnetofon. În anii ce au urmat, producătorii au lansat pe piaţă căşti din ce în ce mai uşoare şi mai comode.
Sony WH-CH500L
Conectare: Bluetooth, NFC
Diametru difuzor: 30mm
Microfon: Da
Autonomie: 20 ore
Cablu: Nu
Greutate: 140 g
Preţ: 229 lei
Pioneer SE-MJ771BT-W
Frecvenţă de răspuns: 9 – 22000 Hz
Conectare: Bluetooth
Diametru difuzor: 40 mm
Microfon: Da
Autonomie: 32 ore
Cablu: Nu
Greutate: 215 g
Preţ: 399 lei
Beoplay H4
Frecvenţă de răspuns:
20 – 20000 Hz
Conectare: Bluetooth
Diametru difuzor: 40 mm
Microfon: Da
Autonomie: 19 ore
Cablu: Da, 1.2 metri
Greutate: 235 g
Preţ: 1.000 lei