Cum să obții castraveți murați crocanți
Castraveții murați sunt o delicatesă îndrăgită în bucătăria românească, dar uneori procesul nu dă rezultatele dorite, iar murăturile devin moi, scrie csid.ro.
Mai jos poți afla care sunt cauzele principale ale înmuierii castraveților. De asemenea, sunt și câteva sfaturi pentru a evita aceste greșeli pentru a obține murături crocante și cu o textură fermă.
Motivele pentru care se înmoaie castraveții
- Recipientul nu a fost igienizat cum trebuie
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care castraveții se înmoaie este igiena necorespunzătoare a recipientului. Butoiul sau borcanul în care îi pui la murat trebuie să fie curățat temeinic.
Dacă recipientul conține bacterii sau impurități, acestea pot afecta procesul de fermentație și pot duce la înmuierea castraveților.
Înainte de a adăuga castraveții, spală recipientele cu apă caldă și detergent lichid. Pentru butoaiele noi de plastic care au un miros persistent, poți prepara o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, aplicând-o pe interiorul recipientului.
Lasă pasta să acționeze timp de 30-60 de minute, apoi freacă bine cu o perie și clătește cu apă caldă.
- Nu este folosită suficient de multă sare
Castraveții pot deveni moi și din cauza unei cantități insuficiente de sare. Este important să respecți proporțiile corecte pentru a obține murături crocante: pentru fiecare litru de apă, adaugă 50 de grame de sare grosieră.
În plus, evită sarea iodată, deoarece aceasta conține substanțe care pot împiedica dezvoltarea bacteriilor necesare procesului de fermentație, ceea ce duce la murături mai puțin ferme.
- Folosești castraveți care sunt de o calitate inferioară
Pentru a obține murături delicioase, este esențial să folosești castraveți proaspeți și crocanți, fără semne de deteriorare sau de infestare cu boli. Castraveții de calitate inferioară nu vor rezista bine în saramură și se vor înmuia rapid.
- Nu sunt îndepărtate capetele de flori
Pentru a obține murături crocante, este recomandat să îndepărtezi vârfurile plantelor de castravete, deoarece acestea conțin substanțe care pot afecta textura. Această simplă acțiune ajută la menținerea fermității legumelor în procesul de murare.
Sfaturi pentru a obține murături crocante și cu o textură fermă
- Castraveții trebuie spălați foarte bine
Pentru a obține murături de calitate superioară, este esențial să speli foarte bine legumele înainte de a le pune la fermentat. Îndepărtarea oricăror urme de pământ sau alte impurități ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor nedorite, asigurând un proces de murare mai curat și mai eficient.
- Ai nevoie de ingrediente care să protejeze textura
Pentru a obține murături crocante, este important să folosești hrean, deoarece acesta ajută la prevenirea formării microorganismelor care duc la înmuierea legumelor. Pe lângă hrean, poți adăuga și o varietate de condimente, cum ar fi piperul boabe, mărarul uscat, frunzele de dafin sau muștarul boabe, pentru a intensifica aroma și a asigura o fermentație optimă.