Cu toate acestea, în contextul creșterii cererii și a prețurilor la miel, autoritățile naționale intensifică controalele pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare.

Cu toate acestea, în contextul creșterii cererii și a prețurilor la miel, autoritățile naționale intensifică controalele pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare, scrie gandul.ro 

Un miel cam scump pentru buzunarele românilor

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a atras atenția asupra prețurilor cărnii de miel, postând pe contul de Facebook al instituției o fotografie cu prețul actual al acestui produs, însoțită de întrebarea „Cum vi se pare prețul la carnea de miel cu 3 săptămâni înainte de Paște?”.

Astfel, în timp ce consumatorii se arată preocupați de creșterea prețurilor, autoritățile își intensifică verificările pentru a asigura calitatea produsului.

În acest context, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat controale în întreaga țară, pentru a preveni eventualele probleme de sănătate publică legate de consumul de carne de miel. Controalele au început pe 19 martie și vor continua până pe 19 aprilie, cu o zi înainte de Paștele Catolic și Ortodox.

DSVSA verifică tot

Inspectorii DSVSA (Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor) și autoritățile locale sunt responsabili pentru verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețele agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de procesare și depozitare a alimentelor, dar și în unitățile de vânzare cu amănuntul, precum măcelării, restaurante, cofetării și hipermarketuri.

De asemenea, aceștia vor monitoriza transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală, inclusiv carne, ouă, lapte și pește.

Mare grijă de unde faceți cumpărăturile

Un aspect esențial al controalelor vizează respectarea reglementărilor privind bunăstarea animală, precum și igiena în abatoare și centrele de sacrificare temporare. Mieii vor fi sacrificați doar în locații autorizate, iar orice nereguli pot fi sesizate de consumatori la numerele de telefon afișate la sediile DSVSA și CSVSAO (Circumscripțiile Sanitare Veterinare Oficial), dar și pe site-urile oficiale ale acestor instituții.

Pe lângă asigurarea calității cărnii de miel, autoritățile subliniază importanța respectării regulilor de igienă și siguranță alimentară pentru protejarea sănătății consumatorilor. Astfel, cu o lună înainte de sărbătoarea pascală, românii sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită surselor de carne de miel și să se asigure că achiziționează produsele doar din locuri verificate și autorizate.