Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel? Puțini oameni își permit să mănânce miel. Totuși, există șanse ca mielul să fie vândut la un „preț decent” de Sfintele Paște.
Cât a ajuns să coste 1kg de carne de miel?
Cu o săptămână înainte de sărbătorirea Paștelui Catolic, crescătorii de oi prevăd o creștere a prețurilor la carnea de miel. Concret, se anticipează ca prețul unui kilogram de carne de miel va costa 45 de lei.
În prezent, crescătorii de oi încasează 24 de lei pentru fiecare kilogram de miel viu vândut, la care se adaugă 8% din valoarea sumei de la ANAF. Cererea sporită pentru export, plus prețurile actuale, îi determină pe păstori să evalueze dacă este rentabil să sacrifice mieii pentru Sfintele Paște și să stabilească un preț adecvat pentru vânzarea carcaselor.
În perioada imediat următoare, crescătorii de oi se vor întruni la nivel național pentru a conveni asupra unui preț minim de vânzare a kilogramului de carne de miel. În discuțiile preliminare, fermierii români au decis să nu coboare sub suma de 24 de lei pentru un kilogram de miel viu. Cu toate acestea, prețul carcaselor ar putea fi adaptat în funcție de cerere, volumul de marfă livrat și greutatea mieilor.
În principal, prețul este determinat de tarifele practicate la exportul cărnii și de cererea internă înregistrată în această perioadă.
„După cheltuielile de producție, ajunge mielul la sacrificare, prețurile vor crește. Dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta o reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare.
Oamenii, mai ales ce-i în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină… Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect – cererea și oferta”, a declarat Petru Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Brașov.
Carnea de miel ar putea fi vândută la un „preț decent” de Sfintele Paște
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a dat asigurări că fermierii români vor vinde carnea de miel la un „preț echitabil” în timpul sărbătorilor pascale.
„Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru.
Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect. Nu pot să influenţez piaţa. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preţ, sigur că voi influenţa piaţa. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preţ corect pentru români la carnea de miel”, a zis el.