Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești. Este mai scump până și decât carnea de pui

primele roșii românești din 2024 (1)

SURSA FOTO: Antena 3 CNN

Au apărut în piețe primele roșii românești. Totuși, mulți români au rămas mirați când au văzut cât costă un kilogram. Prețurile ajunge până la 50 de lei/kg, dublu față de pieptul de pui.

Au apărut în piețe și aprozare primele roșii românești. Totuși, prețurile au fost de-a dreptul neașteptate pentru mulți români. De exemplu, 5 roșii mici, adică mai puțin de un kilogram, costă 35 de lei. Prețul este apropiat de cel al unui kilogram într-o lună de vară.

Prețuri exagerate la roșii românești

Fermierii au explicat că prețurile sunt ridicate pentru creșterea roșiilor în această perioadă a anului. Totodată, ei spun că este mult de muncă pentru gustul autentic românesc. Un agricultor a oferit mai multe explicații.

Acesta a explicat că investiția pentru o suprafață de 1.000 mp ajunge pe la 10.000 de euro. În acest preț sunt incluse plantele, căldura și plantatul.

De asemenea, el spune că prețurile vor fi mai ridicată până pe 20 aprilie. Ulterior, prețurile vor scădea.

„La suprafața de 1.000 mp, în jur la 10.000 de euro investiția cu tot. Cu căldură, plantele, plantatul. O să fie până pe 20 aprilie, o să fie roșia puțin mai scumpă 30- 28, noi așa sperăm să fie, după aceea o să scadă la 25-20, sub 20 de lei kg”, a spus agricultorul, conform ProTV.

Agricultorul a spus și că roșiile vor înregistrate prețuri de 10-11 lei de Paște.

Chiar și așa, oamenii au spus că situația este una exagerată.

Roșiile românești pleacă cu un preț mare încă de la fermieri. De exemplu, în bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, un kilogram este vândut de agricultori cu aproximativ 30-40 de lei.

SURSA FOTO: Antena 3 CNN

Roșiile de import au înregistrat și ele prețuri destul de mari

La rândul lor, roșiile de import au înregistrat prețuri destul de mari. Acestea costă aproximativ 20-30 de lei/kilogramul.

Amintim că agricultorii primesc de la stat mai mulți bani pentru creșterea roșiilor. Prin programul „Tomata”, ei spun că își pot acoperi 30% din investiție.

Ajutorul financiar vine pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare. Totuși, mulți spun că suma oferită de stat este insuficientă.

De exemplu, un alt agricultor a spus că banii de la stat sunt prea puțini, comparativ cu investiția care trebuie făcută. Mai mult, el a spus că roșiile necesită efort și îngrijire zilnică.

„Vă dați seama, din decembrie și până în prezent suntem în fiecare zi la muncă. Banii, astea, e așa un mizilic, deci nu. Sunt prea puțini bani la investiția de o facem noi”, a spus agricultorul, potrivit sursei menționate.

Amintim că peste 5.700 de fermieri s-au înscris pentru sesiunea din acest an a programului „Tomata”, până în momentul de față.

Pentru cultura de roșii, un agricultor poate primi cel mult 3.000 de euro.