Primul stat din lume intrat în lockdown. Locul de unde a plecat pandemia. Principalul vinovat pentru criza în care ne aflăm în momentul de față, devine conform datelor oficiale, prima mare economie a lumii care se recuperează în urma crizei. Ce înseamnă asta?
Recuperarea economică a Chinei s-a făcut remarcată cu adevărat în al treilea trimestru, când guvernul a făcut publice datele legate de „economia în V”. După ce primele trei luni din anul 2020 au fost cele mai proaste din ultimii 12 ani ai Chinei, cu prima criză din domeniul retailului înregistrată din 2008 până în prezent (o scădere de de 20,5% în lunile ianuarie și februarie comparativ cu anul anterior – nu cu lunile noiembrie și decembrie, când mereu retailul scade după sărbători), Biroul Național de Statistică a emis documentele pentru trimestrul doi și trei, ambele indicând recuperarea economică.
Cam toate statele din lume care au trecut printr-un lock down au suferit similar, iar recuperarea chineză a fost îngreunată de pauzele de export-import și blocajele logistice. Însă, treptat, economia de la Beijing a fost pe primul loc când relația dintre lanțurile de aprovizionare și cerere s-a redresat: dacă în primul trimestru a înregistrat o scădere de 6,8% față de anul anterior, în al doilea a crescut cu 3,2%, ajungând la 4,9% în al treilea. Ce a stat în spatele „miracolului”? Directivele de la Beijing au dat un boost sectorului agricol, industrial, dar și al serviciilor. În cele 6 luni de zile după anunțul oficial de stopare a virusului în Wuhan, investițiile în toate sectoarele au crescut, însă un singur segment a fost de nerecuperat: vânzările. Față de agricultură sau industrie, retailul a crescut cel mai greu în China, înregistrând în al treilea trimestru doar 0,9% evoluție pozitivă față de anul 2019.
Ce-ți trebuie să treci peste pandemie
Alături de Statele Unite ale Americii, care se confruntă cu probleme similare, economia globală se află într-un impas. China s-a recuperat, iar America nu dă semne de îmbunătățiri. Este o mare lovitură pentru situația internațională, deoarece pune la încercare ceea ce înseamnă să treci peste o astfel de pandemie și de resursele pe care statul poate să le pună la bătaie. În China resursele sunt nelimitate, iar guvernul de la Beijing poate pune la bătaie oricând statul de drept care este inexistent în realitate. Puterea pe care o are în rândul populației când vine vorba de mobilizare dă dovada că poate foarte simplu să influențeze atât structurile sociale cât și economia. Asul din mânecă a fost industria grea în care guvernul a pompat bani pentru a recupera decalajele economice.
Asta ne zic chiar oficialii Biroului Național de Statistică din China „O analiză pe tipurile de proprietate arată că, în primele trei trimestre, valoare adăugată pentru întreprinderile deținute de stat a crescut cu 0,9% an la an, valoarea companiilor listate la bursă a crescut cu 1,5%, companiile cu capital străin cu 0,3% și cele deținute de naționali chinezi cu 2,3%”. În sectorul industrial cel puțin, creșterea pare a fi „anormală”, mai ales în contextul în care a fost folosit anul acesta pentru a pune în circulație „puterea economică” a Chinei. Ca să privim în context, 40% din industria chineză este deținută de stat, generând anual între 15-20% din profiturile totale ale sectorului și în jur de 18-19% din numărul total de angajați din China – fiind și unul dintre cei mai mari poluatori industriali din lume. Totodată, este sectorul la care oficialii se așteaptă să crească în datele ce urmează să fie făcute publice în ianuarie-februarie pentru sfârșitul anului 2020.
Cum rămâne cu războiul economic?
Până în momentul de față, China pare a fi singurul stat ce va termina 2020 „pe plus” din G20. Contextul ar trebui să fie îngrijorător pentru economia globală și democrația din lume, deoarece China primește un avans important în cursa cu Statele Unite ale Americii pentru supremația economică. Dictatura de la Beijing va deveni la un moment dat cea mai mare economie a lumii, iar pandemia a accelerat acest proces. Banca Mondială se așteaptă ca economia chineză să încheie anul 2020 cu o creștere de 1,6%, fiind cea mai slabă performanță economică din 1976 până în prezent, însă Statele Unite ale Americii o duc mult mai rău. Spre exemplu, în contextul războiului economic dintre cei doi actori, pandemia a venit ca o lovitură în primă fază pentru China dinspre SUA, dar de dinainte de jumătatea anului taberele s-au schimbat. În prezent, Statele Unite depind mai mult ca niciodată de produsele fabricate în China, iar acest lucru se vede din valoarea exporturilor și importurilor dintre cele două.
Conform datelor prezentate de Bankr, publicație olandeză, importurile chineze au crescut cu 130% din martie până în octombrie, valorând aproape 300 de miliarde de dolari. Spre exemplu, valoarea importurilor din luna octombrie a fost de 45 miliarde de dolari, în timp ce în martie a fost de 20. Pe de altă parte, și importurile chineze din SUA au crescut, de la 8 miliarde în martie la 14,7 miliarde în octombrie. Însă, diferențele dintre cele două sunt destul de mari, deoarece nu exportă și importă aceleași lucruri. Pe de altă parte, recuperarea economică a Chinei a primit un alt avans strategic în contextul războiului comercial cu Statele. După ce zeci de companii au fost trecute pe blacklist-ul Departamentului de Comerț și taxele pentru diferite produse au fost crescute, americanii s-au trezit în țară cu volume mai mari și prețuri mai ridicate, fiind o altă parte a cifrelor aflate în creștere.
Avantaj și dezavantaj
Pandemia a venit ca o palmă dată peste față politicii de la Casa Albă. Într-un an în care China s-a aflat în fiecare zi pe buzele președintelui american Donald Trump, în anul în care guvernul de la Beijing a dat „frâu liber” virusului covid-19 și în care a început cu o nouă imagine asupra războiului comercial, Statele Unite sunt mai dependente ca niciodată de economia chineză. Acest lucru ne arată că oricare ar fi imaginea publică a evenimentelor, interdependența celor mai mari actori economici este o caracteristică esențială a globalizării, proces care în ultimii ani a fost mai mult promovat de Xi Jinping decât de Donald Trump.
Articolul a fost publicat în revista CAPITAL, numărul 1/2021, din luna ianuarie. Pentru mai multe articole de acest tip, analize economice, interviuri cu milionari sau istorie economică, restul numerelor sunt disponibile pe magazinul online agoramag.ro.